Una dintre măsurile foarte importante ale acestor zile se adresează direct femeilor din România. Acelor femei care își doresc un copil și nu l-au putut avea. Femeilor care au un partener, dar și femeilor singure care, din motive medicale, nu și-au putut împlini dorința, visul de a deveni mame.
Așadar, orice cuplu sau femeie singură cu vârsta între 20-45 de ani care suferă de infertilitate și are indicație medicală, poate solicita sprijinul de 15.000 de lei fertilizarea in vitro, procedură în urma căreia poate rămâne însărcinată.
Chiar din data de 5 decembrie, femeile cu domiciliul în România se pot înscrie în acest program social. Procedurile pentru obținerea unei sarcini se vor desfășura într-un spital public sau o clinică privată acreditată din țara noastră.
Succesul este, fără doar și poate, al ministrului Familiei, Gabriela Firea, dar și al tuturor femeilor din România. Un succes care se transpune atât la nivel personal, aducând împlinire, dar are și o componentă socială importantă: e un pas mare către creșterea natalității în România, în condițiile în care anul trecut, în România, s-au născut cei mai puțini copii din ultimul secol, sub 180.000. Și o altă realitate tristă: în țara noastră, 1 din 5 familii se confruntă cu infertilitatea.
Mai este un aspect important, pe care aș vrea să-l semnalez în acest context. Traversăm o perioadă grea, în care Coaliția trebuie să găsească soluții pentru nenumărate probleme stringente pentru populație: pensiile, salariile, ajutoarele sociale pentru categoriile vulnerabile. Și dacă asupra acestor măsuri au existat discuții contradictorii, ei bine, în cazul acestui program social, de creștere a natalității, de sprijin al femeilor care își doresc copii, a existat un consens total în coaliție.
A fost, cum a susținut și ministrul Gabriela Firea, un demers complicat în contextul actual, dar susținut de președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, de președintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, dar și de președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor.
S-au implicat și au sprijinit proiectul și Marius Budăi, ministrul Muncii și Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.
Succesul acestui proiect este o dovadă că actuala Coaliție de guvernare înțelege bine cât de urgente și de importante sunt astfel de măsuri în încercarea de oprire a declinului demografic.
La final, mă întorc cu gândul la viitoarele mame, cărora le doresc din suflet succes și copii sănătoși!
Iată și câteva detalii practice:
- Fie că e parte a unui cuplu, fie că decide să fie o mamă singură, o femeie poate beneficia de maximum trei astfel de ajutoare într-un an.
- Dosarul va fi unul simplu și trebuie să conțină: o cerere tip; copii ale actelor de identitate; o declarație pe proprie răspundere; documentul care conține dovada infertilității și indicația medicală pentru fertilizarea in vitro; adeverința care atestă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate; un acord de prelucrare a datelor cu caracter personal.
- Sprijinul financiar de 15.000 de lei se va acorda în două tranșe: un voucher în valoare de 5.000 de lei, pentru tratamentul medicamentos și un alt voucher în valoare de 10.000 de lei pentru procedura de fertilizare, în clinicile acreditate.
- Sprijinul financiar va fi acordat pe principiul “primul venit – primul servit”, în ordinea transmiterii dosarelor.
Există fonduri suficiente până la finalul anului, iar de anul viitor vor fi decontate 10.000 astfel de proceduri. Fondurile vor fi suplimentate dacă există cerere din partea cuplurilor și femeilor.
.