Astăzi s-a votat, în Camera Deputaților, cameră decizională, Legea Acvaculturii. Aceasta obținuse vot favorabil în Senat, într-o formă care făcea inutilă existența ARBDD, așa cum se întâmplă și cu Legea Pescuitului, care se va vota în Cameră în toamnă, și care, neamendată, va produce efecte neplăcute, așa cum TLgraf a scris deja.

În urma votului de astăzi, ANPA (Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură) nu va gestiona și resursa piscicolă din Delta Dunării, acest atribut rămânând ARBDD, așa cum era și normal. Rămâne, însă, hopul din toamnă. 

Redăm în continuare, reacțiile unora dintre deputații Tulceni care au înțeles miza și care au votat în interesul oamenilor din Deltă.

Mirela Furtună, deputat PSD:

Astăzi, în Parlament, am votat legea acvaculturii prin care toate amenajările piscicole trec in administrare ANPA! S a reușit prin amendamentele depuse de către ARBDD și de către alți experți, inclusiv prin pozițiile luate de noi la dezbaterile din comisii și din plen, să se excepteze ca amenajările din rezervație sa fie preluate de către ANPA în administrare. 

Era un nonsens și, de fapt, era o atingere a statutului de rezervație strict protejată pe care îl are Delta Dunării. ARBDD trebuie să supravegheze și să urmărească biodiversitatea, resursa piscicolă și tot ceea ce se întâmplă în Deltă, într-un mod unitar. Delta este un loc special, unic, ce are nevoie de sprijin special. De aceea ne-am luptat să lăsăm guvernarea acestei resurse piscicole în responsabilitatea oamenilor de aici, din Deltă, a ARBDD. Sper să nu fim dezamăgiți, pentru că asta ar însemna să dezamăgim zeci de mii de oameni.

Mirela Furtună, deputat PSD

George Șișcu, deputat PNL:

Iată că, astăzi, în plenul Camerei Deputaților s-a votat proiectul de Lege a Acvaculturii și, așa cum mă așteptam, amendamentul făcut pentru ca resursa piscicolă din Delta Dunării să fie gestionată de către ARBDD a trecut. Deci ANPA va gestiona resursa piscicolă din apele teritoriale ale României, mai puțin teritoriul RBDD. Rămâne cum a fost și până acum: cei de la ARBDD vor gestiona, pe lângă celelalte îndatoriri pe care le au, și resursa piscicolă din aria lor de responsabilitate.

George Șișcu, deputat PNL