Singura idee a Primăriei Tulcea pentru a avea încasări pare a fi aceea de a închiria cât mai des spațiul public pentru tarabe cu mâncare și tarabe tip talcioc. De la începutul anului n-au trecut mai mult de două săptămâni fără ca Piața Civică să nu se umple de corturi în care se vând fie produse pe care le găsești și la magazine pe o rază de 3-400 de metri în jurul Kilometrului 0, fie mici, cârnați, fripturi sau așa zise preparate mediteraneene. Una peste alta, numai și numai „mâncare tradițională dobrogeană”.

Pentru că se apropie ziua Municipiului Tulcea, pentru că deja este în plină desfășurare Peștișorul de Aur, înțelepții gospodari ai municipiului au decis că Piața Civică trebuie să se umple iar cu aproape aceleași corturi. Și vor mai apărea, pentru că silele orașului presupun și târguri de „meșteșugari”. Dacă cei care dau autorizații ar avea curiozitatea de a verifica etichetele produselor vândute la aceste târguri ar avea surpriza să descopere că mulți dintre meșteșugarii prezenți la astfel de târguri trăiesc, de fapt, în China, acolo unde-și și fabrică produsele tradiționale.

Fruntași la consumul de alcool extrem de nociv și la consumul de alcool riscant pentru sănătate 

În 2010-2011 am scris pentru Obiectiv o serie de articole, încercând să atrag atenția autorităților vremii asupra epidemiei de magazine în care se vindeau droguri etnobotanice și asupra efectelor acestor droguri asupra puștimii din Tulcea. În timpul documentării acestor articole, am stat de vorbă și cu doctorul Mihai Tatu, probabil cel mai celebru și cel mai bine-văzut psihiatru al Tulcei. 

„Da, acum avem o problemă cu aceste substanțe, sunt mulți tineri afectați (numai la spitalul județean ajungeau cam 30-40 de tineri lunar, afectați de etnobotanice, n.n.), dar de ce nu scrii dumneata despre cea mai mare problemă a județului Tulcea? De ce nu scrii despre alcoolism?”.

Dar este alcoolismul o problemă atât de mare în Tulcea? Este.

Județul Tulcea se clasează pe locul 5 la nivel național în două clasamente extrem de îngrijorătoare.

Astfel, conform unor date publicate anul trecut, Tulcea este pe locul 5 în clasamentul județelor în care consumul de alcool este extrem de nociv pentru sănătate, și de asemeni, tot locul 5 ocupă în clasamentul județelor în care consumul de alcool este riscant pentru sănătate. Suntem, iată în două topuri și cu siguranță n-am mânărit rezultatele. Am ajuns acolo pe merit, nu în urma unor sondaje online și, cu siguranță, autoritățile locale nu au plătit vreun leu ca să ajungem acolo, așa cum fac alții cu târgurile de Crăciun, de exemplu.

Cum rezolvam problema asta?

Reclamă la alcool lângă locurile de joacă ale copiilor

Da, asta este soluția găsită de Primăria Tulcea pentru a rezolva problema alcoolismului în municipiu și în județ.

N-ajunge faptul că aproape nici un magazin și aproape nici un local din Tulcea nu respectă legea, nevânzând alcool și tutun celor sub 18 ani. Nu n-ajunge. Trebuie ca alcoolul să fie promovat și în fața celor mai mici cetățeni ai municipiului, lângă locul de joacă din Piața Civică. 

Peștișorul de Aur, în sine, este un festival pentru ansambluri folclorice de copii. Ei, și? Chiar și cu această ocazie cele mai vizibile umbrele și corturi din Piața Civică sunt cele care promovează alcoolul.

Există legi care interzic asta, există chiar regulamente interne ale producătorilor și vânzătorilor de bere care interzic acest tip de reclamă în preajma minorilor.

Ei, și?

Pe unul ca Sorin Gheorghiță, pe ăia de la Carniprod, pe Adrian Gemănaru de la La Liman aceste lucruri nu-i interesează. Au de vândut cârnați și mici, asezonați cu bere. Ce dacă la 15 metri mai departe este un loc de joacă pentru copii? Ce dacă umbrelele lor fac reclamă berii, lângă un loc de joacă? Banul să iasă, nu-i problemă.

Bani publici pentru promovarea alcoolismului

Din 8 august și până pe 17 august o să o ducem tot într-o parangheIlie. Reclamele la bere vor rămâne lângă locul de joacă din Piața Civică cel puți până pe 15 august, adică minim o săptămână.

Activitățile „cultural-artistice” care prilejuiesc amplasarea reclamelor la bere lângă locurile de joacă vor sunt plătite din banii tulcenilor, adică din bugetul municipalității. E OK așa. Trebuie să-i învățăm pe ăștia mici să bea. De mici, desigur. Ca să nu scădem naibii în clasamentele alea în care oamenii mor din cauza alcoolului. Să fim fruntași în continuare!