A fost a cincea ediție a Parastasului Piraților Nepomeniți (și nemaipomeniți) la Sulina, cu pomană în Cimitirul Comisiei Europene și cu petrecere pe plajă, întreținută de un concert al lui Mihai Mărgineanu. S-a mâncat, s-a băut, s-a cântat și s-a dansat în cinstea celui mai cosmopolit oraș al țării și a oamenilor care l-au populat.

Vremea a fost perfectă, astfel că evenimentul a avut parte de public dornic de distracție, dar și de povești.

Căci scopul principal al Parastasului anual de la Sulina e acela de a readuce la viață, măcar pentru câteva ore, povești uitate ale orașului numit odinioară Europolis. 

Parastasul piraților nepomeniți: în memoria vremurilor de aur ale orașului european

Evenimentul a fost organizat, ca de obicei, de un îndrăgostit de Sulina, Gelu Garlic

Pirați, arhitecți, vizionari, mateloți, îndrăgostiți, însingurați, uitați, noi vă chemăm să-i pomenim pe toți nemaipomeniții, să le spunem și să le cântăm istoria. Să aducem mulțumire sufletelor lor pentru ce-a fost Sulina odinioară și invocându-i să invocăm un viitor bun pentru acest oraș cu destin unic.

Exact în acestă idee, evenimentul începe în ineditul Cimitir al Comisiei Europene a Dunării de Jos din Sulina, acolo unde sunt îngropați, alături de celebrul pirat .Gheorghios Kontoguris, căpitani de vase, funcționari publici, arhitecți, vizionari, mateloți, îndrăgostiți din toate națiiile care au populat orașul.

Cimitirul Maritim a fost înființat în anul 1864 de Comisia Europeană a Dunării, pentru a deveni loc de odihnă veșnică a angajaților săi, dar, în timp a devenit locul unde se odihnesc membri a numeroase confesiuni, reprezentanți ai 21 de naționalități (români, francezi, turci, maltezi, italieni, greci, sârbo-croați, britanici, muntenegreni, ruși, români, nemți etc),

Locul are în compunere cimitirul ortodox, cimitirul ortodox de rit vechi (lipovenesc), cimitirul bisericilor europene occidentale, cimitirul musulman şi cimitirul evreiesc.

Invitații au primit fasole gătită la cazan și-au putut vizita cimitirul. Și, pentru că parastasul e unul aparte, după masă a urmat petrecerea!

Mărgineanu, concert pe plaja din Sulina

A doua parte a evenimentului s-a desfășurat pe plaja din Sulina, unde turiștii  au avut parte, în afară de plimbări pe malul mării și un apus superb, de un concert super-antrenant cu Mihai Mărgineanu și trupa lui.

Turiștii și localnicii care au ales să petreacă weekend-ul la Sulina, au cântat alături de cunoscutul solist piesele celebre, au dansat și, desigur, au băut. Întru pomenirea piraților și a tuturor oamenilor deosebiți care au trăit în Sulina.

Petrecerea a continuat toată noaptea. 

Foto&Video: Asociația Delta Dunării