Încă din prima zi a războiului din Ucraina, vama Isaccea a fost unul dintre punctele fierbinți ale frontierei românești cu țara vecină. Datorită specificului acestui punct de trecere a frontierei (traversarea Dunării cu bacul între Orlovka și Isaccea), traficul nu a atins cotele din alte vămi, deși a fost unul considerabil.

Începând cu 24 februarie 2022, data invaziei rusești în Ucraina, în România au intrat 1.066.255 de cetățeni ucraineni, prin toate punctele de frontieră. Aproape 10% dintre aceștia au intrat în țară prin vama Isaccea.

Între 24 februarie și 29 mai 2022, prin vama Isaccea au intrat în țară 97.000 de oameni, marea lor majoritate cetățeni ucraineni, refugiați din calea războiului. Aceștia provin, în general, din zona de sud a Ucrainei, din oblastul Odesa, mai ales din orașe precum Odesa sau Ismail. Vârful migrației a fost atins în luna martie, când au intrat în România și câte 3.000 de cetățeni ucraineni pe zi, cu mult peste traficul obișnuit al punctului de frontieră de la Isaccea.

În ultima perioadă traficul s-a inversat

Pe 29 mai, duminică, în România au intrat, prin vama Isaccea, 700 de persoane și au ieșit, înspre Ucraina, 1.500. Este o tendință care se menține de aproape o lună, foarte mulți cetățeni ucraineni alegând să se întoarcă acasă, în ciuda războiului, mai ales în zonele sudice, neafectate de invazie.

Dacă din 24 februarie 2022, prin vama Isaccea au intrat în România 97.000 de persoane, tot pe acolo au ieșit, în aceeași perioadă, 42.000 de persoane. 38.000 dintre acestea au fost cetățeni ucraineni.

Trafic intens de camioane

Duminică, 29 mai 2022, 49 de camioane, întinse pe aproximativ un kilometru, cât este distanța dintre drumul principal și trecerea bac spre Orlovka, așteptau la coadă să treacă în țara vecină. unele sunt camioane cu ajutoare umanitare pentru Ucraina (din ce în ce mai puține), altele sunt camioane care duc în Ucraina mărfuri de import, iar altele sunt camioane care se întorc goale, după ce au dus în Europa mărfuri care, de obicei, erau transportate pe mare.

În jur de 100 de camioane intră în Ucraina în fiecare zi prin vama Isaccea, acesta fiind, aproximativ, capacitatea de transport a bacului.