„Libertatea ta se termină acolo unde începe libertatea celuilalt!”. Sun aproape 200 de ani de când filosoful John Stuart Mill scria aceste cuvinte, lansând prin lucrările sale curentul filosofic numit utilitarism.
Tradus pe înțelesul nostru, Mill spune că libertatea individuală poate merge oricât de departe doar dacă nu îi afectează pe cilalți și nu le îngrădește sau lezează acestora libertățile și drepturile (drepturi printre care libertatea este unul esențial).
Constituția României garantează o serie de drepturi și libertăți fundamentale. Primul dintre acestea este dreptul la viață. Precum și dreptul la integritate fizică și psihică. Repet: acestea sunt primele drepturi ale cetățeanului garantate de legea fundamentală a țării!
Tot Constituția garantează și libertatea economică, „accesul liber al persoanei la o activitate economică, libera inițiativă și exercitarea acestora în condițiile legii”.
Iubim economia de piață, o protejăm și o ajutăm să se dezvolte, garantăm, ca stat, libertatea economică. Dar este, de asemeni, datoria principală a statului să aibă grijă ca drepturile fundamentale ale tuturor cetățenilor să fie apărate. De aceea avem legi, regulamente, de aceea ne ghidăm după principii morale solide.
Atunci când libertatea unora se lăbărțează nepermis, ajungând să afecteze drepturile și libertățile altora, atunci când, la extreme, este afectat însuși dreptul la viață al cetățenilor săi, statul nu are de ales decât să intervină. Rațional, cu înțelegere, dar ferm.
De aceea, la doar câteva săptămâni de când funcția de prim ministru revine PSD, suntem pe punctul de a emite ordonanța de urgență care va duce la scăderea prețurilor la alimentele de bază.
Nu este vorba despre o intervenție etatistă, despre o restricționare brutală a pieței libere. Dimpotrivă, sunt măsuri luate după îndelungi discuții cu toți cei implicați în producerea și comercializarea alimentelor strict necesare românilor. Faptul că premierul Ciolacu a găsit înțelegere la toți aceștia dovedește că măsura nu este nici pe departe una abuzivă.
Nu se poate prevedea acum cât vor scădea prețurile acestor alimente de bază, dar este cert că vor scădea și că, mai ales, pe viitor ele nu vor mai cunoaște creșteri bruște, speculative.
Așadar, nu îngrădim economia de piață, nu atacam libertatea economică, nu ne luptăm cu profitul binemeritat. Avem doar grijă ca toate acestea să-și tempereze entuziasmul înainte de a afecta drepturile și libertățile oamenilor. Pentru că libertatea economică, profitul, creșterea economică sunt importante, dar în niciun caz mai importante decât oamenii.