Nu știu cât rezonează publicul larg cu subiectul “agricultură” și cu orice știre vine din acesta direcție, dar știu cât de important este subiectul pentru județul nostru. Traversăm o vară grea, cu vreme schimbătoare. După o perioadă în care aproape zilnic a lovit grindina, ploile au încetat brusc și am intrat în sezonul celui mai negru coșmar al fermierilor: cel al secetei.

Zi, după zi, după zi, nu doar oamenii implicați în agricultură, dar fiecare locuitor al județului care s-a chinuit în primăvară să-și lucreze grădina, s-a uitat spre cer sperând ca norii răzleți să se-adune la un loc și să aducă ploaie.

N-a fost să fie.

Am să va povestesc o scurtă, dar grăitoare întâmplare. Aveam, zilele trecute, o discuție cu primarul unei comune din județul Tulcea. O discuție liberă, vorbeam despre turism și despre infrastructură, când omul a primit un telefon.

N-am tras cu urechea, discuția s-a purtat chiar în fața mea, pe un ton destul de ridicat. Cineva, la capătul celălalt al firului, striga disperat că pompele sistemului de irigații nu mai trag apă. Că au ajuns ”prea jos” și încep să tragă mâl și pietre. Primarul, până atunci destins, punea întrebări suplimentare încercând să estimeze gravitatea situației.

Când conversația s-a încheiat, aveam în față o altă persoană. O persoana îngrijorată, preocupată, disperată aș spune.

Am amânat discuția, nu mai avea stare. Dar am rămas mult timp cu imaginea lui în minte. Imaginea tuturor edililor din județ, a fermierilor, a locuitorilor în momentul în care realizează că nu mai au soluție și că pierd, una câte una, culturile de pe hectare întregi.

Nu am cum să nu salut, în acest context, sprijinul care vine în această perioadă grea, dinspre Ministerul Agriculturii.  

Fermierii afectați vor primi sprijinul de care au nevoie! Deja s-a constituit comisia de evaluare a pagubelor, iar ministrul Agriculturii Petre Daea a informat Comisia Europeană și a solicitat ca avansul subvenției la care România are dreptul să fie mai consistent. Este vorba despre 70-85%, față de 50% uzual, acesta urmând să fie plătit în octombrie. 

Banii vor fi redirecționați, a spus ministrul, iar fermierii vor avea resurse pentru pregătirea anului viitor. Mai mult, fermierilor li s-a dat posibilitatea să decidă singuri asupra culturilor calamitate, având obligația să mențină doar 5% din suprafața afectată pentru verificarea necesară acordării despăgubirilor. Astfel, nu pierd nici subvenția APIA  și pot să-și pregătească terenul pentru viitoarea cultură/recoltă.

Și s-a mai îndreaptat o nedreptate.

Ultimii doi miniștrii ai Agriculturii, Chesnoiu și acum Daea, au reparat gravele probleme provocate de guvernul Cîțu, care nu a acordat la timp subvenția pentru motorină atunci când agricultorii români aveau mai mare nevoie. 

A fost nevoie ca 61% din banii pentru motorină pentru anul 2022 să acopere găurile din trimestrul 3 și 4 al anului trecut din Guvernarea Cîțu. 

Iar la rectificarea bugetară din august se va completa resursa financiară a ministerului. Ca să vă faceți o idee mai clară, din 337 de milioane de lei, cât a fost până în acest moment alocarea bugetară destinată subvenției motorinei din agricultură, 207 milioane de lei au acoperit plățile restante din trimestrul 3 și 4 al anului trecut.

Îndrăznesc să sper că intrăm într-o altă etapă, una mai bună pentru agricultura din România și, implicit, din județul Tulcea: aceea a implicării, a oamenilor dedicați și a capacității de a găsi soluții. 

Sigur, acestea nu vor salva culturile compromise din acest an. Dar agricultorii au acum asigurări că nu vor fi lăsați, așa cum s-a întâmplat de multe ori de-a lungul vremii, singuri. Și că există șansa pentru normalitate și, de ce nu, pentru mai bine.

Până atunci, ne-ar prinde o ploaie. Să salveze ce mai e de salvat din culturile din județ.