Grecia rămâne una dintre destinațiile preferate de români pentru perioada estivală, dar nu numai. La această alegere au contribuit, pe lângă frumusețea locurilor, și prețurile. Adesea, un sejur în Grecia s-a dovedit mai iefin și mai plăcut decât în România. Căci grecii sunt primitori, oferă mereu ceva ”din partea casei”, știu să te facă să te simți bine primit și raportul calitate-preț e mereu unul echitabil. Totuși, cei care plănuiesc în acest an un concediu în țara zeilor trebuie să aibă în vedere faptul că acum, în Grecia, totul s-a scumpit.

Românii întorși din mini-vacanța de 1 Mai petrecută în ”bâtrâna Eladă” au povestit că, deși e abia început de sezon, călătoria le-a cam scuturat buzunarele. Sunt diferențe mai mult decât sesizabile la prețurile practicate în acest an de taverne la mâncare și băutură. 

În Grecia totul s-a scumpit. Nu prea mai găsești bere sub 4,50 euro

Una dintre destinațiile descrise de români este și una dintre cele mai populare. Pentru că e frumos și aproape: insula Thassos.

Lăsând la o parte prețul combustibilului, care saltă din prima costurile – dat fiind faptul că într-o proporție covârșitoare românii merg cu mașina în Grecia – aceia care aleg această destinație pentru vacanță trebuie să aibă în vedere să calculeze altfel bugetul zilnic alocat meselor.

Înainte de asta, aveți în vedere că și transportul cu feribotul s-a scumpit cu aproximativ 5 euro pe cursă pentru un autoturism.

O salată grecească, bunăoară, al cărei preț era pe la orice tavernă 5-6 euro, acum nu mai poate fi găsită sub opt euro. 

Nu se mai poate mânca pe săturate, dar ”pe economie” ca în anii trecuți. O masă în doi, care putea costa 30-35 de euro în anii trecuți, acum costă 45-55 de euro, în funcție de meniul și locul ales. 

Berea, mai scumpă cu cel puțin un euro

Berea – care era în general maximum la 3.50 euro, a ajuns la 4.50 și chiar 5, atât pe plajă cât şi la terasă.

Iar motorina cea mai ieftină era 1.95 – 2.10 la BP. 

Totuși, prețurile la cazare nu s-au modificat mult. Încă se pot găsi variante pentru toate buzunarele, pornind de la 30 de euro pentru o cameră, la început de sezon. 

Este de așteptat ca în lunile iulie și august, prețurile actuale să urce vertiginos.