Poliția Locală Tulcea anunță, printr-o postare pe Facebook, faptul că va efectua controale zilnice în municipiu pentru a-i depista pe cei care nu respectă prevederile legale referitoare la circulația cu trotinetele electrice.

Acțiunile Poliției Locale vin după ce, încă de la începutul lunii aprilie, au început să se înmulțească trotinetele electrice care circulă prin Tulcea, ca urmare a apariției unui centru de închirieri pentru astfel de vehicule. În multe orașe ale țării trotinetele electrice sunt considerate un pericol public, după numeroasele accidente provocate de către conducătorii acestora.

Ce prevede legea

Poliția Locală Tulcea averizează că circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice este reglementată prin OUG 195/2002 actualizată în 2021 privind circulația pe drumurile publice. Conform prevederilor acestui act normativ,  există următoarele restricții în ceea ce privește conducerea trotinetelor electrice pe drumuri publice:
– Pot fi conduse doar de persoane care au vârsta de cel puțin 14 ani, transportul pasagerilor fiind interzisă;
– Vor fi conduse numai pe pista de biciclete iar în lipsa acestei piste, vor putea circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h iar viteza maximă admisă pentru trotinetele electrice este de 25 km/h;
– Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de trotinete electrice a căror vârstă este de sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă;
– Trotinetele electrice trebuie să fie echipate corespunzător cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizante-fluorescente, circulația pe timp de noapte fără aceste dispozitive fiind strict interzisă;
– Conducătorul de trotinetă electrică este obligat să aibă asupra sa cartea de identitate;
– Este interzis consumul de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive;
– Trotinetele electrice trebuie conduse numai pe un singur rând atunci când circulă pe drumurile publice.

În ce condiții se închiriază trotinetele electrice în Tulcea

În Tulcea s-a deschis, la începutul luni aprilie, un centru de închirieri trotinete electrice.

În orașele mai mari ale țării, precum și în străinătate, trotinetele pot fi închiriate prin intermediul unei aplicații de pe telefonul mobil. Fiecare utilizator își poate face un cont, unde introduce datele cardului bancar și plătește exact pentru perioada și distanța în care a folosit trotineta, putând să o lase unde dorește în oraș.

În Tulcea nu funcționează nici o astfel de aplicație, iar închirierea trotinetelor se face de la centrul de închiriere. Costul închirierii unei trotinete electrice este de 30 de lei/45 de minute sau 85 de lei/zi (ziua însemnând orarul de funcționare al magazinului, care este 10.00 – 22.00).