În prima parte a acestui material, publicată ieri, vorbeam despre inventarea unor noțiuni/sintagme care nu sunt definite în nici o lege și despre cum interpretarea gramaticală a acestor inovații poate arunca în aer tot regulamentul parcărilor din municipiul Tulcea. Mai vorbeam despre lipsa de logică a unor prevederi, care fac inutilă achiziționare de abonamente pentru parcările de reședință de către persoanele juridice, care, de fapt, nu vor avea nici o garanție că pot să folosească acele locuri de parcare pe timpul zilei, exact atunci când au nevoie. Astăzi vom continua cu noi minuni descoperite în stufosul regulament al parcărilor din municipiul Tulcea.
Creatorii de cuvinte din primăria Tulcea
Foarte puțini sunt, în general, cei care au capacitatea de a crea cuvinte noi în limba română fără ca acestea să sune barbar. Este, de obicei, apanajul poeților, al scriitorilor sau al lingviștilor foarte talentați, ale căror creații sună, de cele mai multe ori, bine, pot umple nevoi de care utilizatorul limbii nici nu-și dăduse seama și pot fi adoptate în vorbirea curentă cu mare ușurință. Mihai Eminescu a fost, de exemplu, la vremea lui, un creator de limbă română, iar în zilele noastre poetul și traducătorul Șerban Foarță este unul dintre oamenii care îmbogățesc frecvent această limbă.
Probabil visând la gloria literară, cei care au redactat regulamentul parcărilor din municipiul Tulcea au încercat, și ei, să se afirme în domeniul inventării de cuvinte.
Pe lângă lucrul despre care vorbeam ieri, respectiv folosirea improprie a termenului „unitate locativă”, care, nedefinit prin lege și nici măcar în HCL, duce la interpretarea că doar locuințele care sunt destinate închirierii sunt limitate la un singur loc de parcare, azi vom vorbi despre un cuvânt pur și simplu scos din burtă.
Articolul 27, alineatul (7) ne anunță ferm: Este INTERZISĂ amplasarea de blocatoare pe locurile de parcare de reședință.
Dincolo de faptul că nu se utilizează majusculele într-un act oficial pentru a semnala importanța unui cuvânt (INTERZISĂ), aceasta fiind tot o inovație locală, ne lovim aici de creativitatea oamenilor din primărie, care au inventat un cuvânt, dar au uitat, iarăși, să-l definească. Așadar, cine sunt blocatoarele și ce vor ele de la viața noastră?
Dați fuga la dicționar, așa cum am făcut și noi. Și veți avea o surpriză. Blocataore ar trebui să fie pluralul cuvântului blocator, substantiv neutru, după toate aparențele. Și ar fi, dacă acest cuvânt ar exista în limba română. Dar nu există. Cuvântul blocator nu este de găsit în niciunul dintre dicționarele limbii române existente în acest moment.
Așadar, amplasarea a ce este INTERZISĂ pe locurile de parcare de reședință? A ceva ce nu există. Are și logică această prevedere expresă, căci, într-adevăr, nu poți amplasa pe un loc de parcare ceva ce nu există. Dar ceva ce există poți amplasa?
Cine are obligația de a ne asigura locurile de parcare
Ca simplu cetățean, care doar a închiriat un loc de parcare de reședință de la primăria Tulcea, nu ai voie, de fapt, să faci mai nimic pe locul respectiv de parcare. Dacă montezi dispozitive de blocare (aceste cuvinte există), chiar dacă nu este interzis printr-o prevedere expresă, este contravenție, conform articolului 47, alineatul (1), litera j):
j) Montarea unui dispozitiv de blocare pe locul de parcare;
Și blocarea prin orice alte mijloace a locului de parcare este contravenție (același articol, același alienat, litera k). Aceste contravenții se sancționează cu amendă între 1.000 și 2.000 de lei
Mai mult, conform articolului 35, litera g), utilizatorii locurilor de parcare de reședință au obligația
g) să nu intervină în niciun fel la partea carosabilă a locului de parcare, prin amenajare, îngrădire, marcare, construcții, etc. sau orice altă modificare;
Așadar dumneavoastră nu puteți monta/amplasa nimic pe locul de parcare de reședință și nici nu-l puteți bloca în vreun fel. (Întrebarea se pune dacă parcarea mașinii pe locul de parcare de reședință nu înseamnă, de fapt, „blocarea locului de parcare prin alte mijloace”. Teoretic, da.) Dar există o instituție căreia îi puteți să facă asta în locul dumneavoastră și are obligația să o facă, în conformitate cu prevederile acestui regulament.
De gestionarea locurilor de parcare de reședință se ocupă, conform articolului 35, Direcția Întreținere și Administrare Patrimoniu Tulcea prin Biroul Parcări Publice cu Plată și Parcări de Reședință, Ridicare Vehicule Staționate Neregulamentar.
Conform aceluiași articol, alineatul 3:
(3) Asigurarea locului de parcare se face pe bază de semnalizare verticală și orizontală.
Prin folosirea singularului în locul pluralului, legiuitorul local ne spune clar că fiecare loc de parcare trebuie „asigurat” prin „semnalizare verticală și orizontală”.
Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că DIAP are obligația de a semnaliza fiecare, dar absolut fiecare loc de parcare rezidențială atât orizontal (probabil prin acele linii albe trasate deja în unele locuri) cât și vertical. Dacă ar fi fost opțional, în loc de „și” s-ar fi folosit „sau”. Așa, însă, pe lângă trasare unor linii pe sol, trebuie găsită și o variantă ca fiecare loc de parcare să fie semnalizat îi n plan vertical. Cum nu se pot trage linii cu vopsea în aer, în plan vertical, probabil că vor trebui montați niște stâlpi în dreptul fiecărui loca de parcare de reședință.
Cum în regulament nu se specifică altceva, și cum prevederea spune că această acțiune are drept scop „asigurarea locului de parcare”, adică fapta ca respectivul loc să fie folosit cu siguranță de către utilizatorul care l-a închiriat.
Cum în regulament nu este specificat nicăieri unde se instalează această semnalizare verticală, aveți tot dreptul să cereți DIAP ca asigurarea locului de parcare pe care l-ați închiriat să se facă prin amplasarea semnalizării verticale (orice formă ar avea aceasta) în mijlocul locului de parcare, de exemplu. În acest fel DIAP asigură locul de parcare utilizatorului care plătește chirie, mai ales dacă aceste semnalizări verticale vor putea fi demontate de către utilizator atunci când dorește să parcheze pe locul cu pricina.
Atenție: acesta nu este un blocator, pentru că blocatoare nu există, nu este nici dispozitiv de blocare, ci este o semnalizare verticală, absolut obligatorie. Dumneavoastră nu aveți voie să o faceți, dar DIAP este obligată de regulament, pentru a vă asigura locul de parcare.
Din înțelepciune popoarelor
Chiar dacă mai sunt și alte aspecte din regulament care ar trebui modificate pentru a nu mai fi confuze și pentru a putea face regulamentul cu adevărat funcțional, asupra acestora vom reveni în perioada următoare. Acum, pentru că suntem aproape de week-end, vom împărtăși cu dumneavoastră câteva nestemate din înțelepciunea popoarelor, nestemate ce au ieșit la iveală pe data de 30 mai 2022, în ședința Consiliului Local în care s-a dezbătut regulamentul:
Chiar nu ne pare bine sau nu suntem frustrați când ne ducem în alte localități și vedem că putem plăti, parca cu diferite alte forme, în așa fel încât rezultatul să fie mai bun pentru cetățean? – Ștefan Ilie
(A părea bine și a fi frustrat sunt două acțiuni care nu pot coexista referitor la același subiect. În plus, cum se poate parca cu alte forme? n.n.)
Pornim de la ideea că întâi trebuie făcute locuri? Niciodată, oricâte locuri de parcare vom construi, dacă mâine vine un lot de 500 de mașini nou înmatriculate pe Tulcea, este tot în același număr de locuri sau poate crește gradul de îngrămădire al autovehiculelor. – Ștefan Ilie
(Ce a vrut poetul să spună aici? Că nu are rost să faci mai multe locuri de parcare pentru că oricând poate crește numărul mașinilor? n.n.)