Atunci când în Primăria Tulcea a început creionarea unui sistem de parcări de reședință bazat pe o aplicație informatică, a devenit clar că, la un moment dat, va trebui achiziționată și o astfel de aplicație. Însă această achiziție nu putea fi făcută înainte ca noul regulament de parcări să fie votat.
Spre deosebire de o societate comercială privată, unde achizițiile sunt mai relaxate, în administrația publică nu poți face achiziții decât în baza unor documente foarte precise, prin care justifici nevoia achiziției. Nu poți, de exemplu, ca primărie să achiziționezi un avion decât dacă ai înființat anterior, în mod legal, un departament care se ocupă cu operațiuni de zbor și ai prevăzut, de asemeni, care este utilitatea acestora și cum se desfășoară operațiunile respective. Nu poți, de asemeni, să achiziționezi 10 birouri, dacă organigrama nu prevede decât 7 angajați. Iar exemplele pot continua.
Legea ne protejează de cheltuirea abuzivă a banului public
Cel puțin la nivel teoretic, legislația din domeniul achizițiilor publice are și rolul de a proteja bugetele de cheltuirea abuzivă a banului public. De aceea fiecare achiziție trebuie justificată, de aceea pentru fiecare achiziție trebuie să existe o legătură cu documentele legale emise anterior. În logica firească legală și administrativă, mai întâi trebuie emis documentul legal care crează nevoia și de-abia apoi se realizează achiziția. Astfel se evită risipa, ilegalitățile și abuzurile.
În data de 10 decembrie 2021, ora 10.21, Primăria Municipiului Tulcea a publicat pe site-ul e-licitație.ro anunțul că dorește să achiziționeze o aplicație informatică pentru managementul parcărilor de reședință. Oferta era făcută în aceeași zi, la ora 14.22. Pe data de 13.12.2021, la ora 12.48 se făcea deja atribuirea achiziției, iar pe data de 15.12.2021 se și semna contractul de achiziție a aplicației între Primăria Tulcea și SC Fida Solutions SRL din Baia Mare. Valoarea achiziției a fost de 135.000 de lei (27.278,24 de euro).

O achiziție grăbită
Nu ar fi absolut nici o problemă cu achiziționarea aplicației pentru parcările de reședință în data de 10-13 decembrie 2021, dacă existența acestei aplicații nu ar fi urmat să fie consfințită de-abia pe 29 decembrie 2021, atunci când s-a votat noul regulament de parcări (prima variantă).
Până la data adoptării unui nou regulament de parcări, nu era prevăzut în niciun document oficial faptul că managementul parcărilor de reședință se face prin intermediul unei aplicații informatice sau că licitația pentru rezervarea unui loc de parcare de reședință se va face online, prin intermediul aceleiași aplicații. La data achiziției făcute de Primărie, regulamentul nu era decât o propunere. Pentru ca achiziția să fie făcută în mod legal, ar fi fost nevoie ca noul regulament al parcărilor să fie votat în forma care se afla încă în dezbatere.
În plus față de aceste lucruri, achiziționarea aplicației de management al parcărilor nu a fost prevăzută în „Programul anual al achizițiilor publice pe anul 2021” al Primăriei Tulcea și nu apare nici măcar în varianta acestui program modificată în 13.12.2021 și actualizată pe site-ul primăriei pe 14.12.2021.
O achiziție care nu ține cont de principiile democratice
Făcând achiziția aplicației cu 16 zile înainte de votarea noului regulament și semnând contractul cu furnizorul cu 14 zile înainte de votarea regulamentului de parcare, primăria a presupus, în mod abuziv, că rezultatul votului va fi în sensul păstrării regulamentului de parcare în forma propusă de către inițiatori.
Ori, legal și moral, rezultatul votului nu poate fi anticipat. Dacă ar fi altfel, nici nu ar mai avea rost să se organizeze alegeri sau să se voteze legile în parlament.
Să presupunem că pe 29 decembrie 2021, așadar după ce Primăria achiziționase deja aplicația și semnase contractul cu furnizorul, consilierii locali decideau ca licitația pentru locurile de parcare să nu se facă online, ci într-o sală publică, pe loturi. De asemeni, consilierii locali puteau decide că, fiind vorba despre locuri de parcare de reședință, deci fără o dinamică în timp real, ci cu o sezonalitate de aproximativ 6-12 luni, nu este nevoie de o aplicație informatică cu interfață publică pentru a ține evidența acestor locuri de parcare.
Ce se întâmpla în această situație cu achiziția deja făcută de primărie și cu contractul deja semnat? În mod cert Primăria ar fi trebuit să despăgubească furnizorul, chiar dacă nu mai realiza achiziția, din moment ce se ajunse deja la semnarea unui contract.

Ori achiziția este ilegală, ori contractul a fost deja încălcat
După cum se vede și în facsimilul publicat de către noi din contractul dintre Primărie și Fida Solutions, „termenul de livrare, instalare, punere în funcțiune a aplicației este de 3 (trei) luni de la data intrării în vigoare a contractului”.
Așadar, pe 15 martie 2022, la 3 luni de când intrase în vigoare contractul semnat pe 15 decembrie 2021, aplicația informatică pentru managementul parcărilor de reședință trebuia să fie în funcțiune.
Dar, după cum se știe, regulamentul parcărilor din municipiul Tulcea a fost atacat în contencios administrativ de către Prefectură, pe data de 21.02.2022. Din acel moment, regulamentul a fost suspendat.
Acest lucru nu ar fi trebuit să aibă niciun efect, însă, asupra aplicației, nu? Pentru că ea a fost achiziționată fără legătură cu regulamentul de parcare. Așadar, pe 15 martie 2022 aplicația ar fi trebuit pusă în funcțiune, după cu prevedea contractul.

De fapt, aplicația nu este funcțională nici astăzi, pentru că ea era și este strâns legată de regulamentul de parcări. Acum, că s-a votat un nou regulament, la finalul lunii mai, se poate lucra din nou la aplicație, iar întârzierea nu i se poate imputa furnizorului.
Dar dacă aplicația este strâns legată de regulamentul de parcări și nu poate fi dezvoltată în absența unuia, atunci achiziționarea aplicației înainte de a avea un regulament de parcări votat de către Consiliul Local a fost făcută cu încălcarea legii.