Deși noul regulament de parcare în muncipiul Tulcea nu este în vigoare, după ce Prefectura l-a atacat în instanță iar consilierii locali au votat anularea sa, Primăria îi forțează pe chiriașii spațiilor de parcare rezidențială să elibereze parcările de opritoarele care blochează accesul pe respectivele spații.

Amenințări cu amenzi de până la 2.500 de lei

La sfârșitul săptămânii, locuitorii municipiului care au închiriat, până al începutul acestui an, locuri de parcare, au fost somați, prin anunțuri lipite în blocurile din oraș să desființeze orice obiect care blochează accesul liber al mașinilor pe spațiile de parcare care apațin domeniului public.

În conformitate cu prevederile art. 8 punctul 4 „Rezervarea locurilor de parcare pe carosabil sau alte terenuri aparținând domeniului public sau privat al municipiului Tulcea, cu diferite însemme, marcaje sau dispozitive, fărà acordul primáriei” din Hotärârea de Consiliu Local al Municipiului Tulcea cu r. 224/29.07.2021 referitor la Regulamentul Privind mbunâtätirea Activității de Gospodárire, Protecția Mediului, întretinerea și înfirumusețarea Municipiului Tulcea, vã aducem la cunostință faptul că aveți obligația de a îndepärta dispozitivul de blocare de pe locul de parcare, în urma încetării Contractului de închiriere a unui loc de parcare de resedință pe domeniul public, în termen de 7 zile calendaristice. Nerespectarea obligațiilor prevăzute la art. 8 punctul 4 se sanctionează cu amendã contraventională de la 400 la 800 lei pentru persoanele fizice si de la 500 lei la 2.500 lei pentru persoanele juridice, anunță primăria.

Deși anunțul are un număr de înregistrate din 27 aprilie 2022, este greu de spus și de dovedit când începe calculul celor șapte zile calendaristice. Dar acesta est doar un amănunt minor.

Carul înaintea boilor

Bazându-se pe regulamentul de parcare votat anul trecut, municipalitatea nu a mai prelungit, în 2022, închirierea spațiilor de parcare de reședință, în așteptarea licitațiilor anunțate pentru finalul lunii februarie-începutul lunii martie.

Cum regulamentul a fost anulat, licitațiile nu au mia avut loc, dar nici parcările nu au mai fost închiriate. Profitând  de această situație, primăria vrea acum eliminarea tuturor opritoarelor existente pe spațiile de parcare, lucru ce nu convine, însă, proprietarilor de autoturisme. Aceștia se tem că, până la organizarea licitațiilor de închiriere vor pierde garanția că au unde parca în apropierea reședințelor, mai ales că începe sezonul turistic, iar locurile de parcare din centru vor fi vânate mai ceva decât mistrețul cu colți de argint. Primăria se bazează pe faptul că, nemaiplătind chirie, proprietarii nu mai au nici un drept asupra locurilor de parcare, dar nu a oferit, încă, o alternativă viabilă și funcțională. 

În acest moment, procesul de inventariere și marcare a locurilor de parcare rezidențială este departe de a se fi încheiat și este greu de spus când se va întâmpla asta, din moment ce în cele mai multe zone ale orașului acest proces nici măcar nu a început.

O dezbatere ratată

Alături de anunțul privitor la amendarea celor care nu desființează opritoarele din parcări a fost lipit, în multe locuri, și un anunț privitor la dezbaterea publică a noului regulament de parcare ce ar urma să fie votat în consiliul local în curând. Din păcate, termenul limită până la care se puteau trimite observații și propuneri pe marginea regulamentului a fost 2 mai 2022, iar anunțul a fost lipit pe ușile blocurilor pe 5 mai, la trei zile după ce dezbaterea s-a închis.

Proprietarii de automobile speră să scape de amenzi scoțându-și plăcuțele de înmatriculare

Probabil că n-ar fi stricat ca primăria să invite la discuții, direct, reprezentanți ai asociațiilor de proprietari și alți membri ai societății civile, organizând, din timp, o dezbatere publică reală, eventual în sala Mihail Kogălniceanu. Nu s-a întâmplat acest lucru, iar situația parcărilor de reședință este deocamdată suspendată într-o inconfortabilă incertitudine. Singurii care vor profita de situație din plin vor fi, vara aceasta, turiștii, care, cu noroc, își vor putea parca mașinile pe fostele parcări de reședință fără a plăti nici măcar un leu, eventual plecând câte o săptămână în Deltă și scoțându-și plăcuțele de înmatriculare pentru a nu putea fi identificați și amendați.