Primăria Tulcea a decis să arunce la gunoi minim 586.800 de lei. Acești bani ar fi putut și ar fi trebuit încasați în anul 2022 pentru închirierea parcărilor de reședință existente la 31.12.2021, dar decizia a fost de a nu se încasa nimic. Asta, deși ne aflăm în plină criză economică și în plină recesiune, chiar dacă recesiunea este negată de statele Europei prin falsificarea datelor statistice. Ambele se reflectă, însă, în nivelul de trai al populației, care nu mai poate fi numit nici măcar satisfăcător și se află în declin accelerat.

Pe 29 decembrie 2021, Consiliul Local Tulcea s-a grăbit să adopte un nou regulament al parcărilor din municipiu. Graba era justificată că peste doar două zile începea un nou an și, probabil, ar fi trebuit ca acest nou an să aducă Tulcei mai multă rigoare în ceea ce privește parcările, să rezolve din imensele probleme reclamate de către cetățeni și, de ce nu, să aducă mai multe încasări la buget. Asta s-ar fi întâmplat, dacă regulamentul ar fi intrat în vigoare fix de la 1 ianuarie, imediat după adoptarea hotărârii de consiliu. Dar…

Nimic nu era pregătit pentru implementarea noului regulament

1 ianuarie 2022 a picat într-o sâmbătă. Oricum, însă, ar fi fost zi liberă, ca și 2 ianuarie, ambele date fiind zile libere legale în mod tradițional. Acum, ambele căzând sâmbătă și duminică, au fost cu atât mai libere. Așadar, noul regulament al parcărilor din Tulcea trebuia aplicat începând cu data de 3 ianuarie. Ceea ce nici nu s-a întâmplat și nici nu avea cum să se întâmple, pentru că absolut nimic nu era pregătit pentru aplicarea acestui regulament. 

Bun sau rău, în funcție de părerea fiecăruia, regulamentul din decembrie nu putea rezolva pe loc problemele parcării în municipiul Tulcea și era, oricum, perfectibil, ca orice creație omenească. În mod cert, însă, el nu putea fi aplicat imediat, pentru că presupunea câteva etape de implementare complicate, unele dintre ele revoluționare pentru Tulcea. 

În primul rând, administrația publică diferă destul de mult, procedural, de cea privată. În mediul privat poți lua orice decizii vrei, oricând vrei și el poți implementa atunci când îți permiți, asumându-ți costurile și eventualele pierderi.

În domeniul administrației publice, însă, lucrurile trebuie să parcurgă un anumit traseu. Nu neapărat birocratic, dar neapărat legal. La baza oricărei decizii trebuie să se afle un temei legal.

Noul regulament al parcărilor din municipiul Tulcea constituia el însuși temeiul legal pentru anumite investiții din bani publici ce nu se puteau face până la aprobarea regulamentului. Așadar nu se putea pregăti implementarea regulamentului imediat după votarea sa, pentru că de-abia regulamentul crea baza legală pentru unele achiziții imposibil de justificat înainte.

Aroganță, sfidarea legii sau prostie?

Pentru ca noul regulament al parcărilor din Tulcea să poată fi implementat de la 1 (3) ianuarie 2022, ar fi fost obligatoriu să existe: noua evidență a locurilor de parcare disponibile (atât cele de reședință, cât și cele publice cu plată); o aplicație informatică ce să permită rezervarea/ licitarea/ atribuirea locurilor de parcare de reședință; o aplicație informatică ce să permită plata parcării în parcările publice cu plată prin SMS sau cu cardul, așa cum prevedea regulamentul.

Ori, la 1 ianuarie nu puteau exista aceste lucruri, pentru că existența lor era prevăzută într-o hotărâre dată doar cu 3 zile înainte. Nu a existat timpul necesar pentru a realiza toate aceste noi lucruri prevăzute a exista de-abia într-un act normativ aprobat pe 29 decembrie 2021. Dacă inventarierea și marcarea unor noi locuri de parcare o poate face Primăria, prin serviciile proprii sau prin intermediul instituțiilor/direcțiilor subordonate, iar asta se putea face în avans, fără costuri suplimentare, aplicațiile informatice presupun achiziții publice și anumite termene de realizare. Esta absurd să credem că pe 30 decembrie 2021 se putea demara o achiziție publică a unei aplicații informatice, iar pe 31 decembrie achiziția să se finalizeze, astfel încât pe 1 ianuarie aplicația informatică să fie funcțională.

Și, totuși, cineva a decis că regulamentul se aplică imediat, iar Priam consecință a fost că nu se mai încasează bani pentru locurile de parcare rezidențială, până la organizarea licitațiilor prevăzute de noul regulament.

Pe 17 ianuarie 2022, Direcția de Întreținere și Administrare Patrimoniu (DIAP) din cadrul Primăriei anunța în ziarul Delta că nu se mai prelungesc contractele pentru parcările de reședință și nici nu se mai acceptă bani pentru plata acestor locuri. Lucrurile urmau să funcționeze, cumva, ca înainte, dar fără plată, „până la data intrării în vigoare a noului regulament”. 

Doar că, legal, noul regulament era deja în vigoare. Numai că nu putea fi aplicat.

Bani neîncasați timp de 6 luni

Așadar, de la 1 ianuarie 2022, Primăria Tulcea a refuzat să mai încaseze vreun leu pentru închirierea spațiilor de parcare rezidențială. Asta, deși nu știa cu exactitate când va putea să pună în practică noul regulament.

Primele estimări, extrem de optimiste, spuneau că la sfârșitul lunii februarie vor avea loc primele licitații online pentru parcări de reședință. Pe un lot restrâns, cât reușea primăria să mapeze/marcheze/inventarieze. Ata în condițiile în care ar fi fost gata și aplicația informatică.

La sfârșitul lunii februarie, însă, nu era pregătită nici o aplicație, nici o licitație. În schimb, pe data de 21 a lunii, prefectura a atacat în contencios administrativ regulamentul, motivând că acesta a fost adoptat cu încălcarea legii. Nu intrăm în amănunte.

Până la urmă, regulamentul a fost revocat (deci anulat) chiar de către Consiliul Local, pe 22 martie 2022.

Pe 23 martie a avut loc o ieșire video a primarului Tulcei, prin care se anunța că cel mai optimist termen pentru începerea licitațiilor ar fi luna iunie, după votarea unui nou regulament. În acel moment, așa cum recunoștea și primarul Ștefan Ilie, reintrase în vigoare vechiul regulament de parcări, iar până la reaprobarea unuia nou, vechiul regulament ar fi trebuit aplicat.

Însă Primăria a refuzat și din martie încoace să încaseze plata pentru chiria parcărilor rezidențiale. Mai mult, deși încă era în vigoare vechiul regulament, Primăria a început să someze chiriașii locurilor de parcare rezidențială să elimine blocatoarele de pe respectivele locuri de parcare încă din luna aprilie, în așteptare noului regulament.

Pagubă la bugetul local

Suntem aproape de jumătate lunii iunie 2022 și noul regulament de parcare în municipiul Tulcea de-abia a fost votat, în ședința Consiliului Local din 31 mai 2022. Este evident că luna aceasta nu va avea loc nici o licitație pentru locurile de parcare rezidențială, pentru că nici acum nu sunt îndeplinite condițiile. Este greu de estimat, de fapt, când va avea loc această primă licitație.

În continuare, nici măcar parcările publice cu plată nu pot fi achitate la noul tarif aprobat de către Consiliul Local. Deși regulamentul este în vigoare, deși parcarea pe un loc public cu plată ar trebui să coste diferit față de 31 mai 2022. 

Ciudat este că firma de consultanță Vegacomp Consulting, care a realizat, la comanda Primăriei, studiul de impact al noului regulament de parcări, scrie clar că noua aplicație necesară pentru atribuirea locurilor de parcare de reședință nu va putea fi complet funcțională decât de la începutul lui 2023. Asta înseamnă că nu se vor încasa bani pentru parcările de reședință tot anul 2022, aceasta fiind estimarea realistă a unor profesioniști.

Ce înseamnă acest lucru? E simplu. Prin refuzul de a încasa bani pentru chiriile datorate de către deținătorii contractelor de închiriere a parcărilor de reședință, cel care a decis acest lucru a provocat bugetului local o pagubă care poate ajunge la 586.800 de lei, dar ar putea fi și mai mare de atât.

Nu avem bani de refuzat!

În mod inexplicabil, Primăria Tulcea s-a aruncat cu capul înainte în problema parcărilor și, mai ales, a refuzat să încaseze niște bani care i se datorau. Dacă Primăria Tulcea ar fi fost un operator privat, ar fi fost treaba ei. Dar nu este.

În pregătirea noului regulament, căruia i-ar fi putut stabili drept dată de intrare în vigoare 1 ianuarie 2023, pentru a avea totul pus la punct din toate punctele de vedere, mai ales legal, Primăria ar fi putut face un prim pas prin majorarea tarifelor de parcare, atât rezidențiale cât și publice. Ar fi adus astfel, de la 1 ianuarie 2022, tarifele de parcare la nivelul obținut în urma altui studiu comandat și plătit, un nivel al zilelor noastre, actualizat. Mai ales că tarifele de parcare din Tulcea nu mai suferiseră actualizări de ceva vreme, din motive electorale.

Astfel, s-ar fi putut ajunge la tariful de 150 de lei/an/loc de parcare rezidențială încă de la 1 ianuarie, iar ocupanții acestor locuri ar fi putut fi obligați să plătească noul tarif. Absolut legal, fără contencios, fără nimic. Ar fi putut fi majorate și tarifele parcărilor publice cu plată. 

Numai din refuzul de a încasa banii de la chiriașii locurilor de parcare rezidențială (3.912 în prezent), Primăria a refuzat, în fapt, încasarea a 586.800 de lei până la sfârșitul lui 2022.

În condițiile în care încasările la bugetul local au fost, în primul trimestru al anului 2022, cu 26,82% mai mici decât previziunile, este greu de crezut că ne permitem, ca oraș, să aruncăm la gunoi 586.800 de lei, cel puțin.

Acestea sunt încasări certe, pe care cineva, nu știm cine, a decis că nu trebuie ca municipiul Tulcea să le facă.
În termeni profani, asta se cheamă pagubă. În termeni administrativi și judiciari, se cheamă prejudiciu.