Analiștii prevăd una dintre cele mai grele crize economice din toate timpurile, cu siguranță cea mai grea a acestui început de secol. Românii simt deja, pe propria lor piele efectele majorării tuturor prețurilor. Și totuși, este de dorit să rămânem optimiști, să nu ne pierdem speranța. Primăria Tulcea și-a cumpărat mașini de numărat bani!

O mostră de optimism ne-o oferă însăși Primăria Municipiului Tulcea, care se pregătește din timp pentru viitoarele perioade de belșug și prosperitate. Astfel, pe 15 martie 2022, Primăria tulcea a achiziționat două mașini de numărat bani. 

Marți, 15 martie, la ora 09.01 primăria a publicat pe site-ul de licitații electronice cererea de ofertă, la ora 09.42 a primit oferta de la firma Luca Electronics SRL din Sanandrei, județul Timiș, iar la ora 10.28 primăria a acceptat oferta, singura de altfel.

Din acel moment, primăria Tulcea este fericita posesoare a două mașini de numărat bani Glory GFS-120, unul dintre cele mai performante echipamente de acest fel existente pe piață. Conform descrierii furnizorului, „GFS scanează de 3 ori fiecare bancnotă pe fiecare față în 3 spectre fiind printre cele mai bune soluții de protecție împotriva falsurilor. Acest model este ideal pentru a verifica autenticitatea bancnotelor RON, USD, EUR, GBP, CHF”. De asemeni, viteza de numărare a mașinii Glory GFS-120 este de 650 de bancnote/minut.

Primăria Tulcea și-a cumpărat mașini de numărat bani! Știe ea, primăria, ceva

Această achiziție, făcută în urmă cu aproape două luni, este o veste bună pentru tulceni, pentru că, cel mai probabil, primăria deține informații pe care nu le-a făcut încă publice despre un viitor aflux de bani gheață ce urmează să se abată asupra municipiului.

Cum fondurile din PNRR sau veniturile de la bugetul de stat repartizate Tulcei vin prin transfer bancar, probabil că nu pentru numărarea acestor bani este nevoie de mașini atât de performante. Singurul contact al primăriei cu cash-ul este atunci când încasează taxele și impozitele locale. Taxele și impozitele pe proprietate, de exemplu, încasate anul trecut de către Primăria Tulcea se ridică la 23.370.300 de lei. Această sumă, în bancnote de 100 de lei, poate fi numărată de o mașină Glory GFS-120 în 6 ore. Cum primăria a achiziționat două astfel de mașini, timpul de numărare al întregii sume provenite din taxele și impozitele pe proprietate se va înjumătăți, reducându-se la 3 ore. Toate veniturile primăriei din anul 2021, în valoare de 305.057.260 de lei, ar putea fi numărate în doar 39 de ore, folosind ambele mașini. Numai pentru asta și a meritat investiția de 24.000 de lei, respectiv 12.000 de lei pe bucată.

Cele mai scumpe mașini de numărat bani pe site-ul sistemepos.ro

Pe site-ul firmei Luca Electronics SRL cel mai scump model de mașină de numărat bani costă, în aces moment, 11.750 de lei, beneficiind de o reducere de 250 de lei, iar cea mia ieftină costă 750 de lei. Acest din urmă model (SP160) are o viteză de numărare de peste 900 de bancnote pe minut, putând număra deficitul bugetar al municipiului Tulcea pe 2021 (25.000.000 de lei) în doar 4 ore și 37 de minute.

Având încredere în informațiile primăriei legate de banii care urmează să vină în oraș, de a fost nevoie de achiziționarea unor atât de performante echipamente, sperăm că mașinile vor fi folosite pentru a se număra doar banii instituției.