În campania electorală din 2020, un tânăr din Luncavița aducea un suflu nou în politica tulceană. Se deplasa cu trotineta sau cu bicicleta, emana sănătate prin toți porii și promitea să fie unul dintre cei mai sportivi primari pe care i-a avut vreodată municipiul.
Dar campania electorală s-a terminat, tânărul a devenit primar al Tulcei, trotineta se prăfuiește prin vreo debara, iar bicicleta oricum nu avea loc în prima locuință în care a stat domnul Ilie atunci când s-a mutat în Tulcea.
Campionul comodității
De ceva vreme, primarul Ștefan Ilie s-a mutat în apropierea locului de muncă. De la primărie și până la blocul în care locuiește, distanța nu este mai mare de 383 de metri. De fapt, aceasta este distanța pe varianta lungă a drumului, pe strada Păcii și apoi pe Dobrogeanu Gherea și Mihail Kogălniceanu.
Dacă, însă, se alege varianta mai scurtă, pe lângă sediul CJ și apoi prin spate, pe lângă Procuratură, distanța scade la 369 de metri.
Pe oriunde ar lua-o, însă, primarul nu ar de parcurs, pe jos, mai mult de 500 de pași. Pentru un om atât de obișnuit cu mișcarea, distanța aceasta este o bagatelă.
Doar că, la un moment dat, și cei mai sportivi dintre noi obosesc. Cum este posibil să se fi întâmplat și cu domnul primar. Altfel nu e explică de ce primarul folosește mașina de serviciu, Suzuki-ul Vitara moștenit de la Constantin Hogea, pentru a parcurge distanța atât de mică de la birou până la locuința sa, căci foarte adesea mașina de serviciu a primarului este parcată în fața blocului în care locuiește acesta.
Probleme cu parcarea?
Conform noului regulament al parcărilor, proaspăt votat în ședința Consiliului Local de marți, 31 mai, Primarul Ștefan Ilie nu va mai putea să parcheze Mașina de serviciu în parcarea de reședință din fața blocului decât în timpul zilei, între orele 08.00 – 16.30, când respectiva parcare va fi parcare publică gratuită. Pentru a putea parca mașina de serviciu și după ora 16.30 în parcarea de reședință ar trebui ca primarul să aibă acte care să dovedească faptul că mașina este în folosința sa, ceea ce ar fi mai greu să obțină.
Pentru a nu parca ilegal sau pentru a nu fi obligat să parcheze într-o parcare publică cu plată, primarul va putea lăsa mașina de serviciu pe unul dintre cele 4 locuri de parcare rezervate pentru mașinile primăriei. De acolo, distanța până la locuința sa e foarte mică, după cum am arătat și în începutul articolului, deci nu ar fi o problemă să o parcurgă pe jos, așa cum le sugera și tulcenilor în timpul ședinței de Consiliul Local de marți, 31 mai:
Sunt unii care nu vor avea, sunt unii care vor merge pe jos, sunt mulți oameni care vor biciclete. Sunt mulți oameni care nu vor dori loc rezidențial și care vor dori un abonament. Sunt oameni care vor dori mașina în siguranță la 500 de metri și vor merge pe jos. Sunt foarte mulți oameni care doresc diferite lucruri, a spus Ștefan Ilie în ședință.
Sperăm că primarul va fi un exemplu de corectitudine în ceea ce privește regulamentul de parcări, insuflând cetățenilor dorința de a respecta cu strictețe noile reguli. Altfel, vorba tot a domniei sale, „se va regala din amenzi”.