Profesorii care dau meditații sunt nevoiți să anunțe Fiscul și trebuie să depună o declarație de venit până la data de 25 mai. Aceștia vor trebui să dețină și o casă de marcat.  

Unul din trei elevi români face meditații la cel puțin o materie, rezultă dintr-un studiu IRES, realizat împreună cu Societatea Academică din România.

Statul vrea să scoată la lumină fenomenul. Profesorii care dau meditații trebuie să anunțe Fiscul

 73% dintre elevii chestionați în cadrul studiului IRES cred că performanțele școlare se îmbunătățesc considerabil odată cu participarea la aceste ore în particular. Cei mai mulți dintre cei care fac ore suplimentare o fac la matematică, peste 80%, o treime la limba română și 29% la o limbă străină.

În ceea ce privește bugetul alocat pentru meditații, acesta poate varia între 50 și 100 de lei pe ședință, arată datele studiului IRES. Efortul financiar trece de 300 de lei pe lună și se poate dubla sau tripla, dacă elevul ia lecții particulare la mai multe materii. 

ANAF a publicat recent un ghid al profesorului care încasează bani din meditații. Acesta are obligația de a se înregistra la Registrul Comerțului, de a avea casă de marcat și de a plăti impozit pentru veniturile realizate.

Declarația de venit pentru calcularea impozitului datorat statului trebuie depusă până în data de 25 a fiecărei luni.

Documentul, care poate fi consultat aici, nu precizează, însă, și ce se întâmplă dacă profesorii nu depun declarația la Fisc.