Pe 24 mai 1875, când liberalii români s-au strâns sub numele oficial și parțial istoric de PNL (Partidul Național Liberal), Mihai Eminescu avea deja 25 de ani și era la doi ani distanță de momentul în care începea să scrie în ziarul conservator Timpul. De-abia în 1877 și-a început poetul colaborarea cu Timpul, iar din 1880 i-a devenit chiar redactor-șef și redactor principal pe politică. Dar despre politică scria oricum, de la început.

Conservator fiind, liberalii îi erau lui Eminescu un soi de dușmani naturali și în toată publicistica sa i-a tăvălit de fiecare dată când a prins ocazia. Iar ocazii au fost. Nu înseamnă că Mihai Eminescu avea mereu dreptate în ceea ce scria. Nu înseamnă că nu sărea calul, nu înseamnă nimic. Există doar o certitudine: relația dintre Mihai Eminescu și PNL a fost una extrem de încordată: el nu-i înghițea pe liberali, iar liberalii îl urau de moarte.

O luptă inegală

Istoria este scrisă de învingători și de supraviețuitori. Eminescu a murit în 1889, PNL i-a supraviețuit. Ura istorică dintre cele două părți, însă, a rămas mereu vie.

Eminescu n-a mai schimbat nimic la ceea ce a scris până în 1889, pentru că nu prea mai avea cum. Liberalii, însă, s-au schimbat. Poetul și publicistul ME ar fi uimit, azi, descoperind că din partid de stânga, pe ai cărui membri îi identifica mereu drept „roșii”, PNL a devenit partid conservator, declarat de dreapta. Asta în ciuda faptului că predominanți în partid sunt membrii fostului PD, partid care a fost membru al Internaționalei Socialiste până în 2005.

Michael Gudu, reprezentant al dinastiei pedelisto-liberale Gudu, al doilea cu acest nume de familie în parlamentul României

Supraviețuindu-i lui Eminescu, liberalii și-au scris istoria așa cum au vrut ei. Ba, deseori, au intervenit și în scrierea istoriei poetului. De fiecare dată când au putut, au lucrat din greu la denigrarea acestuia. Era important, pentru ei, să se știe că imaginea le-a fost terfelită de un ignobil. De un individ pe care, până la urmă, au reușit să-l descrie drept antisemit, naționalist, nebun, sifilitic și, desigur, lipsit de discernământ. Omul care a reușit să-i enerveze atât de tare cât timp trăia trebuia desființat după moarte. Nimeni nu avea voie, din prezent sau din trecut, să pună la îndoială virtuțile inexistente ale primului partid dinastic al României. 5 din primii 7 președinți ai PNL, din 1875 până în 1947, au fost membri ai familiei Brătianu, descendenți ai aventurierului politic Ion C. Brătianu. Ceaușescu n-a trăit suficient să-și vadă fiul urmaș la conducerea partidului, Brătienii da. Nici măcar familia lui Kim Ir Sen nu se apropie. În Coreea de Nord sunt de-abia la a treia generație. Mai au două etape până să ajungă de la Ion C. Brătianu la Constantin I.C. Brătianu.

Răzbunare după un secol și mai bine de jumătate

Nu credem că printre liberalii tulceni se găsesc prea mulți cunoscători ai istoriei reale a României și nici măcar ai istoriei reale a PNL. De aceea, ceea ce s-a întâmplat duminică, 15 ianuarie 2023, în Tulcea, trebuie trecut la categoria răzbunărilor involuntare. deși, în același timp, se încadrează perfect și în categoria bătăilor de joc pline de intenții meschine.

După cum probabil că știți deja, activul PNL municipal și județean s-a adunat în parcul TAVS pentru a dezveli bustul lui Mihai Eminescu. Într-un grobianism demn de partidul care l-a dat țării pe Florin Roman, adevărații inițiatori ai realizării unui bust al lui Mihai Eminescu în Tulcea nici măcar nu au fost invitați de către primărie la ceremonie. În schimb, primul rând al oficialităților a fost ocupat de toți „fonfii și flecarii, găgăuții și gușații” care se cred „stăpânii ăstei nații”.

Oricât de dificil ar fi pentru un om de înălțime normală să-l prindă pe Ștefan Ilie de jos, cât să i se vadă gușa, cineva a reușit

De teamă să nu fie amendați de către poliția locală, așa cum s-a întâmplat cu alți colindători kitsch în această perioadă, organizatorii nu au adus cu ei nici măcar o boxă și un microfon. Păcat. Multe dintre spusele pline de simțire rostite la bustul poetului s-au pierdut în neant. Nu toate, însă. Iar cele care ne rămân sunt semn al răzbunării actualilor liberali (unii foști pedeliști) la adresa lui Eminescu. Nu, n-au zis nimic de rău, tura asta, dar penibilul discursurilor lor este o jignire în sine.

Să simțim cuvintele

Istoria, din păcate, nu va reține vorbele pline de spirit ale celui mai mare trubadur contemporan din Luncavița, Primarul Tulcei, Excelența sa Ștefan Ilie. Nu s-au înregistrat. Din fericire, există fotografii făcute de firma angajată de primărie să-i augmenteze imaginea din care se vede că a mișcat buzele. E suficient. A vorbit și doamna Geanina Terci, subprefect, PNL. exagerăm. Nu a vorbit, a citit. Sigur a zis ceva simțit.

Grup de liberali care nu au citit niciodată publicistica lui Mihai Eminescu: Ștefan Ilie, Geanina Terci, Andrei Baciu, Michael Gudu, Liliana Urse. + Tatiana Haliț, de la PNL-USR

A vorbit și domnul deputat Gudu. Michael Gudu. Audiența a reținut, din spiciul liber (felicitări) al deputatului că acesta, în timpul școlii, a reușit să învețe 28 de strofe din Luceafărul. Asta ar însemna cam 28,28% din întreaga poezie. E mult, e un procent bun. Este mult mai mult decât reușește domnul Gudu să rețină din legile României, deși este și avocat și parlamentar.

Dar mai mult decât Mihai Huleni nu credem că și-a bătut nimeni joc de Eminescu, chiar de ziua lui. Din fericire pentru posteritate și pentru contemporaneitate, domnul Huleni și-a publicat discursul pe pagina de Facebook a Consiliului Județean. Așa cum face de obicei, considerând că rolul acelei pagini este, de fapt, de a-l promova pe dânsul. Nu este, dar asta-i altă poveste.

Pentru că era un mănunchi de contradicții, Mihai Eminescu era un romantic incurabil”, ne-a spus intelectualul CJ-ului.

Iată o definiție originală, o contribuție valoroasă la istoria literaturii și a culturii universale. Dragi elevi, dacă vă mai întreabă profesorii prin ce se definește romantismul (curent literar și artistic), puteți spune liniștiți că printr-un „mănunchi de contradicții”.

Mihai Huleni, eminescolog

Magister Huleni dixit!

Nici el, dacă ar trăi, nu s-ar putea caracteriza pe măsura propriei valori. Atât de Mare a fost Eminescu!

Aici a sunat instant definiția cuvântului „stupid” din Dex, ca să ceară drepturi de autor. Domnul Huleni n-a răspuns, că mai avea de zis.

Dar tot el a spus cel mai frumos despre sine:  «Eu sunt organul prin care vorbeşte poezia».

Ăăăă, nu. Mihai Eminescu nu a zis/scris niciodată așa ceva despre el însuși. Dar nici nu știm, e drept, ce citește Mihai Huleni. Pare a fi abonat la flyere ale unui sex-shop. Doar acolo organele mai sunt asociate cu poezia.

Cred că niciun bărbat dintre cei prezenți nu poate spune că s-a gândit la femeia iubită, fără să îi spună un vers din Eminescu, ne-a mai spus domnul vicepreședinte al Consiliului Județean.

Aici, probabil, domnia sa are niște informații de insider. Este foarte posibil ca deputatul Gudu Michael, auzind acestea, să fi fugit pe sub geamurile prefecturii pentru a recita, cu patos, femeii iubite: „Iubind în taină am păstrat tăcere,/Gândind că astfel o să-ţi placă ţie,/ Căci în priviri citeam o vecinicie/ De-ucigătoare visuri de plăcere./ Dar nu mai pot. A dorului tărie/ Cuvinte dă duioaselor mistere;/ Vreau să mă-nec de dulcea-nvăpăiere/ A celui suflet ce pe al meu ştie”. Frumoasă alegere, chiar dacă, duminică fiind, persoana iubită nu era la birou.

Brătienii sunt răzbunați

Printr-o coincidență așa cum doar istoria, cu umorul ei sec, poate organiza, data reînființării PNL este 15 ianuarie 1990. 15 ianuarie 1850 este, de asemeni, data oficială a nașterii lui Mihai Eminescu (aparent, data reală a nașterii poetului este 20 decembrie 1849). LIberalii tulceni au petrecut la Esplanada Parc (cel puțin așa spune editorul tulceanoastră.ro) cei 33 de ani de la reînființare, în avans. După care au venit în parcul TAVS ca să-și bată joc de Mihai Eminescu prin simpla lor prezență. 

 

Până și Ștefan Caraman, fost consilier al primarului, a sesizat penibilul situației.

Cam târziu

Orice ai spune despre el, oricâte lucruri frumoase ai spune despre el, nu vei cădea niciodată în ridicol!, ne mai spune Mihai Huleni.

Pariu, domnule vicepreședinte?