În ședința ordinară a Consiliului Local al Municipiului Tulcea din data de 31 mai 2022 s-a votat, din nou, regulamentul pentru parcările publice și pentru parcările de reședință. Dacă celelalte proiecte de hotărâri nu a ridicat probleme, fiind votate fără discuții, regulamentul de parcări a suscitat discuții aprinse, care au durat mai mult de două ore.
În ciuda numeroaselor dezbateri publice organizate, în regulamentul final supus votului nu au fost preluate propuneri venite de la asociațiile de locatari sau de la cetățeni, fiind introduse, în câteva locuri, doar observații minore dintre cele făcute de către Prefectură. Adresându-se consilierului local Cezar Marin, autor al mai multor amendamente la regulament, primarul Ștefan Ilie a explicat viziunea sa administrativ-legislativă:
Nu înseamnă că tot ceea ce solicitați dumneavoastră este de bune augur sau bun. Și eu solicit de zece ani niște lucruri și nu le-am obținut, a spus primarul.
Dintre amendamentele propuse de către consilierii locali au avut succes, în fața majorității, doar câteva.
Persoanele juridice vor putea participa la licitația pentru parcări rezidențiale din prima fază
Unul dintre amendamentele aprobate de către consilieri se referă la posibilitatea ca persoanele juridice să participe la licitațiile pentru locurile de parcare rezidențiale, în condițiile în care sunt proprietare ale unei unități locative și ale unui autoturism, respectând regulile participării la licitație.
Tot primarul Ilie a explicat de ce, inițial, persoanele juridice au fost excluse de la faza I a licitației:
Persoana juridică are mai mulți bani decât persoana fizică și nu ar fi echitabil.
Până la urmă, însă, și primarul a acceptat că împiedicarea persoanelor juridice de a participa la licitație încă din faza I ar fi o discriminare.
Poliția locală va fi obligată să intervină în maxim 3 ore
Ca urmare a observațiilor făcute de către Prefectură, în regulamentul Primăriei a fost introdusă, la articolul 27, alineatul 6, prevederea că poliția locală trebuie să intervină în maxim 3 ore și să elibereze locul de parcare de reședință dacă acesta este ocupat abuziv după ora 16.30 de către cineva care nu are acest drept.
Această prevedere, însă, nu este în măsură să rezolve problema ocupării locurilor de parcare de reședință cu abonament, dat fiind că Primăria nu dispune decât de un sigur utilaj care poate ridica autovehicule, iar programul acestuia nu este non-stop. Tot Ștefan Ilie a fost cel care i-a liniștit pe cei îngrijorați de situație:
Oamenii se vor regla din amenzi, o să vedeți.
Același tarif de parcare în tot municipiul
Indiferent dacă este vorba despre parcările de reședință sau despre parcările publice cu plată, primăria a ales să aplice tarife de parcare unice, chiar dacă parcările respective se află în centrul orașului sau la periferia acestuia. Propunerea făcută de către unii consilieri de a se stabili trei zone, cu tarife diferențiate, a fost respinsă la vot, după ce primarul a explicat că nu există fundament pentru o asemenea prevedere, dat fiind că evaluarea în baza căreia s-a elaborat regulamentul de parcări nu conține și o asemenea zonare.
Rolul tarifelor diferite, mai ales în parcările publice cu plată, este a cela de a decongestiona zonele centrale ale orașelor. De aceea, tarifele de parcare din zonele centrale sunt mai mari, iar timpul de staționare este limitat. Acest lucru îi determină pe posesorii de autoturisme să își lase mașinile în parcări de tip park & ride, dacă vor să staționeze perioade mai lungi, sau să caute parcări în zone mai îndepărtate de centru, care sunt mai ieftine și permit staționarea pe termen mai lung.
Primăria Tulcea a ales, însă, să nu încerce rezolvarea acestei probleme, încurajând, prin regulamentul de parcare adoptat, aglomerarea zonei centrale a orașului.
Parcări gratuite în buricul târgului
În aceeași logică a decongestionării zonelor centrale, în cele mai multe orașe din România și în toate orașele turistice din străinătate nu există parcări gratuite în centru sau în zonele de maxim interes turistic.
În mod inexplicabil, parcările de reședință din Tulcea, inclusiv cele din zona centrală, devin parcări publice gratuite în intervalul orar 8.00 – 16.30.
Acest lucru este un cadou nesperat pentru cei care s-au obișnuit să parcheze mereu cât mai aproape de punctul lor de interes și, dacă se poate, fără să plătească nimic.

Strada Gării este și în acest moment una dintre cele mai aglomerate zone centrale, fiind vânate efectiv locuri de parcare libere de către cei care vor să fie cât mai aproape de pontoanele de la care se pleacă în Deltă. Transformând parcările de reședință de pe Gării, și așa insuficiente (dată fiind existența în zonă a unora dintre cele mai înalte blocuri de locuințe din Tulcea), regulamentul primăriei îi forțează pe locatari posesori ai unor abonamente pentru parcări rezidențiale fie să devină contravenienți, parcând ilegal până când se eliberează locul de parcare pe care l-au plătit, fie să caute parcări publice cu plată în zonele apropiate pentru intervalul orar 08.00 – 16.30, în timp ce altcineva beneficiază gratuit de locul de parcare de reședință pentru care există abonament.
În condițiile în care pentru adjudecarea locurilor de parcare de reședință se organizează licitații, sumele vehiculate chiar de către consilierii locali pentru obținerea unei parcări într-o zonă aglomerată ar putea ajunge și la 4-5.000 de lei. Astfel, pentru 1.000 de euro, un tulcean poate câștiga dreptul de a se expune timp de 5 ani amenzilor date de poliția locală, în timp ce altcineva parchează gratuit pe locul pentru a cărui adjudecare a plătit această sumă inițială.
Regulamentul parcărilor publice și de reședință din municipiul Tulcea a fost adoptat, cu 11 voturi pentru, 8 abțineri și un vot împotrivă