Pentru data de 19 mai 2022, ora 15.00 a fost convocată o ședință „de îndată” a Consiliului Local al Municipiului Tulcea, pentru discutarea unor proiecte urgente, finanțabile prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență). Printre aceste proiecte atât de urgente, se numără și „Asigurarea infrastructurii pentru biciclete” în municipiul Tulcea.

În acest moment, în municipiu nu există nici o pistă pentru bicicliștii care folosesc acest mijloc de transport pentru a se deplasa la serviciu sau la cumpărături. Singura pistă de biciclete din Tulcea este cea din jurul lacului Ciuperca, având un scop pur recreativ.

De altfel, acest lucru se menționează și în nota de fundamentare, semnată de către directoarea  executivă a Direcției Management Proiecte cu Finanțare Nerambursabilă, Daniela Voicu, și de către consiliera locală Tatiana Haliț, președinte de ședință;

[…] Tulcea nu dispune de un sistem integrat de piste pentru biciclete, închirieri de biciclete, fiind utilizată partea carosabilă sau trotuarul – cale de rulare. […]

În acest context, în vederea asigurării condițiilor de dezvoltare a transportului nemotorizat și, prin urmare, creșterea cotei modale deținute de acest sistem în detrimentul transportului privat cu autoturismul în municipiul Tulcea, a fost identificată zona Lacului Zagăn pentru realizarea infrastructurii pentru transportul verde, precum și strada Isaccei în vederea conexiunii la rețeaua europeană de ciclism Euro Velo 6 – Oceanul Atlantic – Marea Neagră (lungime 9.900m). 

O pistă fără legătură cu orașul

Din citatul anterior se poate înțelege că pista de biciclete va fi construită și pe strada Isaccei, mai ales pentru celebra conexiune cu rețeaua europeană Euro Velo 6, Atlantic-Marea Neagră.

În realitate, însă, pista de biciclete a cărei finanțare se dorește prin PNRR nu are nici măcar un singur centimetru pe strada Isaccei și nici măcar un singur centimetru pe vreo altă stradă din oraș.

 

Traseul pistei de biciclete pe acre vrea să o construiască primăria

Pista de biciclete va fi construită integral pe 9,9 kilometri din digul de 11,632 de kilometri care înconjoară polderul/lacul Zagăn, vestita mini-deltă turistică aflată, de ceva vreme, în administrarea primăriei Tulcea.

Traseul pistelor de biciclete propus în cadrul proiectului este situat pe digul care înconjoară perimetral suprafața lacului. Lungimea propusă a fi realizată prin proiect este de aprox. 9.900 m. Punctul de pornire îl reprezintă zona din fața Satului Pescăresc, unde vor fi amenajate și va permite în viitor amplasarea stațiilor pentru biciclete. Accesul către dig (zona pistelor) se va face printr-un pod proiectat care va trece peste canalul exterior digului. Pistele vor fi în dublu sens. Se va asigura iluminatul acestora, se va monta mobilier urban, zonele cu siguranță sporită se vor marca și delimita cu bolarzi cu benzi reflectorizante. În zona de sud, pentru continuitatea pistelor, se va proiecta un alt pod peste canalul de deversare, se arată în descrierea sumară a investiției, semnată de aceleași două doamne.

Așadar, a fost identificată strada Isaccei pentru realizarea infrastructurii pentru transportul verde și pentru realizarea conexiunii la rețeaua europeană și identificată a rămas, pista de biciclete urmând să se construiască în afara orașului, având punctul de plecare la aproape un kilometru distanță de indicatorul care marchează ieșirea din muncipiul Tulcea.

200.000 de euro/km va costa pista din afara orașului

Primăria Tulcea vrea să aplice la finanțarea prin PNRR pentru valoarea maximă eligibilă pentru astfel de proiecte, respectiv 9.746.946,00 lei fără TVA, echivalentul a 1.980.000 de euro fără TVA. 

Cum pista de biciclete ar urma să aibă 9,9 kilometri, înseamnă primăria a aplicat pentru a se încadra în valoarea maximă eligibilă a construcției unui kilometru de pistă de biciclete, respectiv 200.000 de euro/km.

Vorbim despre o pistă cu lățime de 2,4 metri. 

 

Pentru a ne face o idee despre cât de mult înseamnă 200.000 de euro pentru un kilometru de pistă cu lățimea de 2,4 metri, putem compara cu standardele de cost la nivel național pentru diverse drumuri.

Astfel, un drum în interiorul localității, cu o lățime de minim 5,5 metri, are un standard de cost de 330.000 de euro/km, iar un drum județean, care are o lățime minimă de 6 metru, are un standard de cost de 560.000 de euro/km.

Pentru construirea unui kilometru de drum, fie el în interiorul localității sau în afara acesteia, se construiește un terasament, se toarnă un strat de bază și un strat de uzură.

Pentru o pistă de bicicleta este suficient, conform normativelor în vigoare, un simplu strat de beton sau de asfalt.

Chiar dacă luăm în considerare mobilierul urban, bolarzii și câțiva stâlpi de iluminat, costul de 200.000 de euro/km de pistă de biciclete este unul exagerat. 

Cu banii pe care primăria Tulcea vrea să-i cheltuiască pentru construcția a 9,9 kilometri de pistă de bicicletă în afara orașului, care nu vor fi de nici un folos celor care folosesc bicicleta drept mijloc de transport, nu doar de relaxare, se pot asfalta integral strada Isaccei și strada Babadag sau ar putea fi reabilitată complet strada Mahmudiei.

Fantezii cicliste pe malul Zagăn din bani împrumutați

Fondurile din PNRR nu sunt gratuite, așa cum încearcă să explice diverși politicieni. 

Din valoarea totală a PNRR, de 29,2 miliarde de euro, doar 14,2 miliarde sunt fonduri nerambursabile, iar 15 miliarde de euro sunt împrumuturi (de fapt au mai rămas doar 13,3 miliarde fonduri nerambursabile, după ce UE a ajustat bugetul de granturi).

Astfel, jumătate din banii din PNRR sunt împrumutați. Din cei 200.000 de euro pentru un kilometru de pistă de bicicletă pe care primăria Tulcea vrea să-l construiască în mod inutil în Zagăn, 100.000 de euro sunt împrumutați și trebuie dați înapoi de către contribuabilii români.

De fapt, la acest lucru trebuie să ne gândim de fiecare dată când un politician se laudă că a atras fonduri din PNRR: jumătate dintre acești bani vor trebui dați înapoi de către noi sau chiar de către copiii noștri.

Citește și: Minunile PNRR la Tulcea: diferență de 13.000 de euro între două apartamente identice