Una dintre preocupările Partidului Social Democrat și a întregii familii PES a fost și rămâne implementarea salariului minim european. Da, capitalismul și economia de piață sunt motoarele societăților noastre, părți importante ale sistemelor democratice, dar democrația însăși s-ar eroda puternic dacă inechitățile sociale ar fi lăsate să ia amploare.

De aceea, în contextul în care bogații lumii devin tot mai bogați, socialiștii europeni și cei români, implicit, au dus o luptă pe care au și câștigat-o pentru impunerea unui salariu minim european în toate țările Uniunii Europene. Este un pas important pentru a asigura dispariția inechităților sociale și, de ce nu, pentru a împiedica dispariția clasei de mijloc e Europei.

Introducerea salariului minim european, lucru pe care PSD și l-a asumat ca obiectiv al guvernării sale în România, înseamnă, în principal, creșterea salariului minim , mai ales în mediul privat, la un nivel cât mai adecvat situației economice din țara noastră. Dar nu doar cei care sunt plătiți, astăzi, cu salariul minim pe economie, vor avea de câștigat. Vor crește, implicit, salariile medii, pentru a se menține diferențierile  de vechime, studii și experiență între angajați.

Prin introducerea salariului minim european se va reduce decalajul dintre salariile mici și cele mari, datorită faptului că salariul minim se va raporta mereu la salariul mediu.

Mediul de afaceri va beneficia de predictibilitate. Un mecanism salarial bine pus la punct, prin lege, cu creșteri predictibile, îi va ajuta pe antreprenori și investitori să-și poată face planuri pe termen lung, având toate datele necesare în ceea ce privește costurile forței de muncă.

Salariul minim european, aplicat și în România, duce nu doar la majorarea veniturilor populației, ci și la creșterea sustenabilității sistemului de pensii și la obținerea de fonduri suplimentare pentru bugetul Sănătății, prin alinierea contribuțiilor cu salariile.

PSD își asumă ca de la 1 iulie salariul minim să crească la 3.700 de lei.

Este un prim pas spre alinierea la standardul salariului minim european, un pas extrem de important pentru ca cei care muncesc din greu să o facă în schimbul unor retribuții corespunzătoare efortului și pregătirii lor. Suntem din ce în ce mai europeni și ne vom și simți ca atare pe măsură ce veniturile noastre vor fi din ce în ce mai apropiate de cele ale europei Occidentale. Merităm, meritați asta, iar grija oricărui politician responsabil este să le ofere cetățenilor ceea ce merită pe deplin să primească.