Pe faleza din Sulina, chiar în fața frumoasei clădiri a Comisiei Europene a Dunării, s-a desfășurat sâmbătă, 21 mai, Festivalul Scrumbiei Albastre, ajuns deja la a V-a ediție. O sărbătoare cu pește la grătar, muzică și hore, aliniată cumva la trendul general al prețurilor: scrumbia a fost, anul acesta, mai scumpă cu aproximativ 5 lei decât anul trecut.
Turiștii și localnicii care au participat la festivalul deja consacrat s-au distrat, dar nu au putut să nu constate diferența de preț pentru gustosul pește preparat la grătar față de anul trecut.
S-a prins mai puțin, s-a vândut mai scump
Explicația vine de la unul dintre pescarii participanți la eveniment.
‘S-a prins puţină scrumbie anul acesta şi se vinde mai scump decât anul trecut cu vreo 5 lei.” a declarat Florin Pascale pentru Agerpres. Tot el a fost cel care a dezvăluit și secretul celei mai bune scrumbii pe grătar: trebuie s-o condimentezi cu sare şi piper cu o zi înainte!
Cei prezenți la evenimentul din Sulina au putut cumpăra scrumbii pe grătar la preţurile de 12 lei şi 15 lei bucata. Ca desert, au fost dulciuri tradiţionale preparate de gospodinele din Mila 23.
Atmosfera a fost întreșinută de ansambluri folclorice ale minorităţilor etnice din Crişan, Mila 23, Caraorman, Sulina, şi de Romică Ţociu și Cornel Palade.
Scrumbia albastră a dispărut din Marea Neagră prin 1964
S-a mâncat, deci, scrumbie, dar nu albastră. Pentru că, spun specialiștii, specia care preferă apele cu temperaturi de aproximativ 8-9 grade, a dispărut din Marea Neagră încă din anul 1964.
Explicația este legată de poluarea produse de industria grea ți de agricultura statelor comuniste, perioadă în care o parte din fauna Mării Negre s-a pierdut.
Totuși, în ultimii ani, deși sporadic, specii precum scrumbia albastră, chefalul cu ochi rosii sau palamida au reînceput să apară, potrivit specialiștilor de la Complexul Muzeal de Știinte ale Naturii Constanța.
Scrumbia de Dunăre este una dintre cele mai importante specii pentru pescuitul comercial din Delta Dunării, iar capturarea acesteia se desfăşoară în perioada migraţiei de reproducere.
Peștii care hibernează în Marea Neagră iarna, pătrund pe Dunăre şi în Deltă primăvara pentru a depune icre. Migrația de reproducere este influenţată în mod decisiv de temperatura apei, potrivit lucrării ştiinţifice ‘Atlasul peştilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării’, semnată de Vasile Oţel.