Fostul ministrul al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, se află într-un risc major de hiperventilație, pentru că respiră așa cum minte: mult prea des!

După ce a transferat bătrânilor României responsabilitatea echilibrului bugetar al țării, cerând Comisiei Europene să ne impună prin PNRR un plafon  pe pensii inexistent nicăieri în altă parte în Uniunea Europeană, domnul Ghinea s-a apucat mai nou de calcule făcute pe genunchi, dând lecții despre cât de mult și cât de repede pot fi crescute pensiile.

În urmă cu un an și ceva, când domnul Ghinea și partidul domniei sale se aflau la guvernare, deși obținuseră votul a doar 5% dintre românii cu drept de vot, ministrul MIPE și șeful său de atunci, premierul Cîțu, au trimis la Bruxelles un Plan Național de Redresare și Reziliență alcătuit cu aroganță și incompetență duse la extrem. Pentru un proiect atât de important ar fi fost normal să fie consultat parlamentul, dar n-a fost. Mai mult decât atât, n-au fost consultați nici membrii lucizi ai PNL, principalul partid al coaliției guvernamentale din acea vreme. Așa ne-am trezit că, după multe trimiteri spre corectare, în PNRR a apărut un plafon de 9,4% din PIB pentru fondurile alocate pensiilor de stat. Acest plafon este nu doar inexplicabil, ci și ilegal, atâta vreme cât legislația românească prevede indexarea anuală a pensiilor cu rata inflației, indiferent de performanțele economice ale României. Chiar dacă economia nu crește, chiar dacă ne-am afla în recesiune, legile țării ne obligă să avem grijă de bătrânii noștri, oferindu-le un trai cât mai decent cu putință.

După ce a comis această bătaie de joc la adresa pensionarilor, pentru care nici măcar n-a fost capabil să ofere, vreodată, o explicație logică, domnul Ghinea dă acum lecții despre cât de mult ar putea crește pensiile. Acum un an și ceva, același personaj ne spunea că n-a avut ce face, pentru că plafonarea a fost o cerință a Comisiei Europene. Confruntat cu adevărul, după ce Comisia a spus în repetate rânduri că propunerea a venit din România, domnul Ghinea a schimbat tactica și dă lecții bazate pe calcule la fel de îndepărtate de adevăr.

Astfel, responsabilul de condamnarea pensionarilor români la înghețarea veniturilor până în 2050-2070, ne spune că guvernul ar putea crește pensiile cu 27% încă de ieri. Minciună mai gogonată nu mai emisese domnul Ghinea de multă vreme.

USR, prin vocea fostului ministru, încearcă iar să scape de orice responsabilitate, măsluind însă datele. Căci totul pleacă de la un calcul mincinos, care spune că pensiile bazate pe contributivitate ar reprezenta acum doar 7,4% din PIB. În realitate, aceste pensii reprezintă deja 8,4% din PIB. PSD susține majorarea pensiilor cu 10% din ianuarie 2023, iar acest lucru ar duce la o pondere în PIB de 8,7%. Adăugând și pensiile ocupaționale și de serviciu, am ajunge, oricum, la 9,5% din PIB, depășind plafonul impus de Cristian Ghinea prin PNRR.

Încă de la înființare USR a avut câteva politici publice ferme, dacă le putem numi așa: bălăcăreala, scandalul, miștocăreala ieftină. Acum, când partidul coboară cu viteză, Ghinea aruncă în luptă o nouă armă: bătaia de joc la adresa vârstnicilor, în formă continuată, bazată pe minciuni ușor de demontat.

Lipsa de respect pe care acești indivizi o arată părinților și bunicilor noștri se va reflecta, cu siguranță, în lipsa de interes a alegătorilor față de un partid care a parvenit pe bază de ură și foarte-foarte multe fake news.