Nu poți să vezi acest miracol într-o singură zi. Nu ai timp să-i asculți poveștile, să-i vezi tristețea din fiecare apus, bucuria renașterii cu fiecare răsărit. Nu ai cum.

Dar, dragă turistule, eu sunt nespus de bucuroasă că tu vrei să vezi Delta Dunării atât de tare, încât te trezești la ora 04.00 ca să pleci din București și să crezi îți ajung câteva ore ca să poți vedea o Rezervație a Biosferei.

Hai să-ți fac eu un rezumat cam cum va fi experiența ta în aventura: “excursie de o zi in Delta Dunării cu plecare din București sau Ploiești”

Vei pleca la drum cu autocarul și cum autostrada se termină la Constanța sau Slobozia, depinde de traseu, drumul tău va dura cam cinci ore.

La Tulcea sau Murighiol te vei îmbarca într-o barcă acoperită cu folie de plastic și ai pornit spre Deltă.

Ce mai era scris în program? Pădurea Letea?

Pune-ți centura pentru că vei “decola”. Băieții au de respectat un program, trebuie să-ți arate Delta în vreo trei ore. Și apoi te așteaptă autocarul care trebuie să te ducă acasă, în alte cinci ore.

Se circulă pe canalul navigabil Sulina, unde circulă și vapoarele mari și până la Padurea Letea vei face aproximativ două ore. Îți vei băga nasul în folia de plastic a bărcii ca să poți vedea și tu ceva din Deltă. Nu poți să deschizi fermoarul plasticului pentru că barca circulă cu viteză. Eeste imposibil să o ții descoperită.

La un moment dat, vei intra și pe canale mai înguste, acolo ai putea să vezi ceva din frumusețea Deltei dacă ar încetini barca, dar nu poate, pentru că nu e timp.

Poate ai vrea să știi și ce face elicea motorului bărcii în viteză, pe canalele care nu sunt așa adânci precum canalul navigabil?

Pagube incomensurabile în Rezervația Biosferei! Taie vegetația, taie și peștii care se ascund pe fundul apei. Da, trebuie să știi că barca ta în viteză, lasă un dezastru în spatele ei!

Ai ajuns la debarcare în satul Letea, unde te așteaptă niște mașini descoperite care te vor duce alți câțiva kilometri până la pădurea Letea. Dacă există ghid pentru grup, e bine. Îți va povesti, în zece minute, geneza pădurii și înapoi în mașină. Apoi în barcă, pentru că e deja târziu și tu ești în excursie deja de vreo șapte ore.

Pe drumul de întoarcere, vei vedea exact ce ai văzut și la venire: canalele pe care zboară barca, în viteză.

Te-ai urcat în autocar spre casă și dacă ai citit bine programul excursiei și ai văzut, în dreptul prânzului, cuvântul opțional, atunci ți-ai luat un sandwich, în rucsac. Dacă nu, ai puțină răbdare, în doar cinci ore ajungi la București.

La sosire s-ar putea să îl întrebi, un pic nedumerit, pe cel care ți-a vândut excursia: unde e Delta Dunării pe care ai văzut-o la televizor? Sau pe Facebook în fotografiile oamenilor?

Delta aia verde, cu peisaje superbe cu sălcii curgătoare, cu ciripit de păsărele, cu lebede lunecând pe canale…

Răspunsul va fi unul firesc: “Păi și ce vroiai să vezi într-o zi? Mai vii o dată! Te mai așteptăm! Hai, la revedere!

Avem Deltă, avem Deltă, care mai dorești să vezi Delta într-o zi, avem Deltă!!”