O știre importantă referitoare la zona Dobrogei s-a răspândit ieri, 22 iunie, în mediul online: „Apar primele reacții oficiale, după ancheta ″România, te iubesc″, despre Delta Dunării. Ministrul Mediului a anunțat, miercuri, că s-a deschis un dosar penal, după ce echipa emisiunii a arătat cum grindul Chituc, o zonă de strictă protecție, a fost distrus cu utilaje de mare tonaj și cum totul se întâmplă, sub nasul instituțiilor obligate să protejeze Delta”.

Aflăm, așadar, următoarele lucruri:

– PRO TV a făcut o anchetă originală, proprie, despre un subiect de mediu;

– în urma anchetei, s-au sesizat autoritățile;

– autoritățile au deschis dosar penal:

– Ministrul Mediului a anunțat că s-a deschis dosar penal.

O cronologie necesară

În presă, la fel ca în multe alte domenii, contează cine realizează primul un material, cine îl aduce primul la cunoștința publicului. Pare că nu, în zilele noastre, când absolut oricine poate prelua munca altcuiva și se poate lăuda cu ea pe Facebook, dar realitatea este alta.

Este drept, contează foarte mult și PR-ul. Dar acesta nu suplinește profesionalismul.

Pe 26.10.2021 apare pe site-ul observatornews.ro un material semnat de Andreea Filip despre situația din Grindul Chituc și despre faptul că a fost încălcată legislația de mediu, iar firma care a făcut-o a fost amendată cu 60.000 de lei. Materialul, în varianta video, fusese prezentat la principala emisiune de știri a Antenei 1, Observator, cu o zi înainte.

Pe 09.05.2022 apare, pe site-ul tlgraf.ro, un follow-up al materialului celor din trustul Antena. Informațiile sunt aduse la zi, fotografiile și filmul incluse în material sunt realizate pe date de 3 aprilie 2022. Site-ul nostru, însă, există public doar din data de 3.05.2022. Venim, la data publicării, cu informații suplimentare față de materialul Andreei Filip, dar dăm link înspre acesta, ca fiind anterior celui scris de noi.

De-abia pe 22.05.2022 difuzează și PRO TV ancheta sa și publică pe site materialul realizat de Paul Angelescu.

Niște dubii necesare

Anunțul că s-a deschis dosar penal a fost făcut de către ministrul mediului, domnul Barna Tánczos, pe contul domniei sale de Facebook. 

Am verificat din toate sursele legale posibile: nici ministrul Barna Tánczos/Tánczos Barna și nici Ministerul mediului nu au atribuții de organe de urmărire penală.

Anunțul ministrului Mediului, făcut pe Facebook, ar fi trebuit tratat cu precauție până la confirmarea faptului că s-a deschis, realmente, un dosar de urmărire penală în acest caz. Până când nu ne vor confirma Ministerul de Interne și Ministerul public existența acestui dosar, noi nu putem băga mâna în foc.

Ministrul nu spune că dosarul penal a fost deschis în urma emisiunii de la PRO TV. Nimeni altcineva nu confirmă titlul dat de cei de la PRO TV.

Ministrul spune, în postarea sa: „Így májusban a Belügyminisztériumhoz fordultunk azzal a kéréssel, hogy segítsenek a szigorúan védett terület bejáratának állandó felügyeletében és ellenőrzésében”. Adică: „Astfel în luna mai am contactat Ministerul Afacerilor Interne pentru a ne oferi sprijin în supravegherea și controlul permanent al zonei de acces în aria strict protejată”. „În luna mai” poate fi oricând. Chiar și înainte de 9 mai, chiar și înainte de 22 mai. („Májusban” bármikor lehet. Még május 9-e előtt, még május 22-e előtt).

Până când ministrul nu va preciza pe ce dată a contactat MAI, noi putem crede că a făcut-o în urma articolului din TLgraf. Deși, normal ar fi fost să o facă în octombrie 2021, atunci când informația a apărut prima dată în presă (Pedig az lett volna a normális, ha ezt 2021 októberében, amikor az információ először jelent meg a sajtóban).

Suntem aici ca să vă informăm

În ciuda faptului că suntem o publicație tânără, care, la această dată, nu a împlinit încă două luni de existență, am reușit să producem în acest timp scurt foarte multe exclusivități de presă. Peste o vreme, veți citi și în alte părți subiectele lansate de noi în premieră. Așa funcționează presa astăzi. Unele subiecte, însă, nu vor fi preluate, pentru a nu pune în pericol contracte de publicitate în derulare. De aceea, poate e bine să nu uitați că TLgraf înseamnă, în primul rând: Tot ce vrei să afli din Delta Dunării, Tulcea și Dobrogea de Nord”.