Bună ziua,

Numele meu este Patrick André de Hillerin, mai semnez și cu inițialele (PAH), și sunt ziarist din 1990. 

Între sfârșitul anului 2001 și anul 2008 am lucrat, însă, în publicitate, pentru agențiile Saatchi & Saatchi, BBDO și McCann Erickson. Ca ziarist nu am câștigat niciodată un premiu, cu excepția atenției mai mari sau mai mici de care m-am bucurat și mă bucur de-a lungul timpului din partea cititorilor. Înseamnă enorm, dar nu se lasă cu trofee și diplome.

În calitate de copywriter, însă, am câștigat câteva premii Effie, pentru conturile Toyota și Dacia, am mai câștigat câteva premii pe la festivaluri de creație despre a căror existență am aflat atunci când am înscris lucrările și am avut câteva nominalizări la festivaluri mai importante. Îmi plac în egală măsură și jurnalismul și advertisingul, dar am ales să practic, acum, doar jurnalism. Totuși, îmi permit câteva observații și sfaturi în calitate de fost publicitar, observații și sfaturi pe care, ca jurnalist, nu mi le-aș permite.

După câțiva ani de prosperitate nu doar aparentă, situația din Delta Dunării, în ceea ce privește turismul, nu pare a fi cea mai fericită, în acest moment. Motivele nu le enunț acum, pentru că nu vreau să amplific simptomele.

De ceva vreme, câteva săptămâni, se aud strigăte aproape disperate, din multe părți, îndreptate în direcțiile de unde simt oamenii că ar putea veni o mână de ajutor în materie de promovare. Strigătele sunt îndreptățite, direcțiile sunt bune, dar…

  1. Promovarea nu se face la disperare. Dacă de-abia atunci când îți este greu după ce ți-a fost bine începi să te gândești că ai nevoie de promovare, s-ar putea să fie prea târziu. Și s-ar putea să nu-ți permiți.
  2. Promovarea se face, în principal, în două momente foarte importante: când te lansezi și tot timpul după aia.
  3. Dacă ai o afacere cu potențial și nu ai resurse, poți să nu te promovezi la început, mergând pe tactici de guerrillă. Dar, la un moment dat, tot va trebui să investești în promovare. Și chiar și guerrilla advertising-ul costă, uneori mai scump, pentru că presupune soluții surprinzătoare.
  4. Cel mai bun moment pentru a te promova este acela în care toate lucrurile îți merg din plin. Atunci ai și buget de promovare și ai, cel mai probabil, clienți favorabili, dispuși să se transforme în agenți publicitari neplătiți, popularizându-ți afacerea sau luându-ți apărarea atunci când ești atacat de clienți nemulțumiți.
  5. Dacă practici un turism de „tun”, pe principiul că oamenii vin o singură dată în Deltă și că atunci îți permiți să jupoi șapte piei de pe ei, că oricum nu se mai întorc, atunci nu-ți mai bate capul cu promovarea. Arunci banii pe fereastră, pentru că afacerea ta va muri oricum.
  6. Poți să-ți faci singur promovare, folosind rețelele sociale. Aparent este gratis. Doar aparent. Dacă timpul tău nu valorează nimic, atunci nici afacerea ta nu valorează nimic. Dacă un proprietar al unei afaceri din Horeca are timp să stea pe Facebook 24/7, înseamnă că nu are timp să se ocupe de clienți.
  7. Nu jigni pe nimeni încercând să cumperi promovare cu o farfurie de borș și un platou „deltaic”. Mai mult de un „săru’mâna pentru masă” n-ar trebui să primești în schimb.
  8. Există soluții de promovare pentru orice buget, cum există și bugete pentru orice soluție, oricât de fantezistă aparent.
  9. Rezultatele promovării depind de ceea ce ți-ai propus, de bugetul pe care îl ai și de profesionalismul oamenilor pe care i-ai ales.
  10. Nu orice leu investit se traduce în vânzări directe. De aceea este bine să investești în promovare atunci când ai fonduri, construindu-ți o imagine solidă pe termen lung.
  11. Nu ceda niciodată la un șantaj de genul „Dacă nu-mi dai o ciorbă, te dau la site!”. Niciodată.
  12. Nu accepta sfaturile nesolicitate ale unuia ca mine. Sigur am un interes ascuns.

Acestea fiind zise, vă mulțumesc pentru atenție și vă urez un sezon mai plin.