La 144 de ani de la unirea Dobrogei cu România, statuia regelui Carol I, sub domnia căruia s-a realizat această unire, s-a luat la luptă cu lucrările edilitare din municipiu. Deocamdată, bustul regelui a rezistat.
În parcul Carol din municipiul Tulcea, cu spatele la zid, este amplasat un bust al Regelui Carol I, primul rege al României și cel sub domnia căruia Dobrogea a devenit parte a țării noastre, în 1878. Majestatea Sa a stat liniștit acolo până săptămânile trecute, când au pornit la luptă lucrările de „Îmbunătățire a capacității de preluare a apelor meteorice în municipiul Tulcea”.
Proiectul datează de prin 2017 și a găsit, târziu, finanțare prin PNDL, urnindu-se, în sfârșit, de curând. Prin acest proiect, precipitațiile care cad în municipiul Tulcea ar trebui să fie colectat mai eficient, astfel încât să nu mai asistăm la inundațiile care, în ultimii ani, au făcut viață grea locuitorilor și au amuzat internetul și televiziunile cu imagini inedite, în care se văd oameni vâslind în caiace prin centrul orașului.
Din păcate, atunci când s-a trecut la punerea în practică a proiectului, au apărut și primele dificultăți în parcul Carol I, acolo unde se află amplasată și statuia Regelui.
Statuia Regelui Carol I este clasificată drept „monument de for public”, iar avizul primit de către proiectanți și constructori în anul 2018 prevede că lucrările din zona respectivă să se execute cu respectarea amplasamentului pe care se află statuia.
Un aviz uitat
Însă, între data obținerii avizului și data începerii lucrărilor a trecut ceva vreme, iar poiectanții au uitat să mai citească atent avizul pe care îl obținuseră, așa că au prevăzut ca fix pe sub statuia lui Carol I să treacă o conductă de mari dimensiuni, prin care apa meteorică să fie deversată direct în Dunăre. Inadvertența dintre aviz și proiect a fost descoperită de-abia atunci când angajații firmei care execută lucrările au vrut să relocheze statuia și au cerut, în acest scop, asistența de specialitate, prevăzută de lege, a specialiștilor de la Direcția Județeană pentru Cultură Tulcea.
Cum mutarea statuii ar fi însemnat încălcarea avizului primit în 2018, lucrările la acest proiect au fost întrerupte în zona parcului Carol I, până la rezolvarea problemei.
Pentru ca statuia să poată fi mutată, este nevoie de un nou aviz de la Comisia Națională a Monumentelor de For Public. Documentația necesară a fost trimisă comisiei, iar acum se așteaptă doar ca aceasta să se întrunească și să avizeze pozitiv relocarea temporară a bustului și continuarea lucrărilor. Atunci când acestea vor fi finalizate, Regele își va relua locul pe același amplasament, în parcul ce-i poartă numele.