Noaptea Muzeelor a revenit în Tulcea, după pauza forțată din timpul pandemiei, cu un succes așteptat de către organizatori.

În cele șase ore în care 4 dintre muzeele din Tulcea au fost deschise gratuit pentru public, s-a înregistrat un număr record de vizitatori, fiind contabilizate 11.325 de intrări în total.

Vedeta Nopții Muzeelor a fost Acvariul, unde au fost cozi încă de la primele ore ale evenimentului și până la finalul acestuia. 4.182 de oameni au folosit acest prilej pentru a viziona peștii , printre care vedete incontestabile sunt sturionii din bazinul descoperit, și expoziția permanentă dedicată faunei și florei din Delta Dunării și din Podișul Dobrogei.

Al doilea în clasament a fost Muzeul de Artă, cu 2.670 de vizitatori care au putut vedea atât expoziția permanentă, care conține cea mai mare colecție de lucrări ale lui Victor Brauner din România, cât și expoziția temporară „Infernul lui Dante ilustrat de Marcel Chirnoagă”, care se află la parterul muzeului, fiind deschisă până la data de 31 mai 2022. Lucrările graficianului Marcel Chirnoagă, care se află de multă vreme printre colecțiile importante ale Muzeului de Artă, sunt o rara avis, ele fiind expuse mai rar.

2.300 de vizitatori au trecut pragul Casei Avramide, atrași atât de expoziții, printre care amintim lucrările maestrului Eugeniu Barău, de la a cărui naștere s-au împlinit duminică 76 de ani, cât și de concertul „Amadeus, Amadeus” sau de atelierul „Tulcea de altădată”.

Muzeul de Istorie și Arheologie a avut, și el, 2.173 de vizitatori care au făcut o incursiune în istoria nord-dobrogeană și au putut afla care sunt cele mai noi descoperiri arheologice realizate în cetățile antice și medievale din Dobrogea de Nord.

După doi ani de pandemie, am reușit să organizăm din nou Noaptea Muzeelor la Tulcea. Evenimentul este patronat, în România, de Rețeaua Națională a Muzeelor, în care ICEM este membru fondator., iar prezența masivă a publicului arată rolul important pe care muzeele îl joacă în cadrul comunității tulcene. Doresc să mulțumesc și pe această cale atât colegilor mei, care au depus un efort fantastic pentru buna desfășurare a acestui maraton cultural, cât și numeroșilor noștri vizitatori, ne-a declarat arheologul Sorin Ailincăi, managerul ICEM.