În contextul războiului din Ucraina, al inflației, al crizizei care se conturează din ce în ce mai clar, revine întrebarea ”Trece euro pragul de 5 lei?”. Nu e doar un punct psihologic, ci unul cu adevarat nevralgic, crede Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
Niciodată Banca Naţională a României, ca dealtfel nicio altă bancă centrală din lume, nu va răspunde ce se întâmplă cu dobânda sau cu cursul, pentru că acestea sunt chestiuni foarte sensibile care influenţează piaţa, admite consilierul.
Vasilescu lasă totuși de înțeles, într-un interviu acordat DC Bussines, că acest lucru nu se va întâmpla în perioada următoare.
Trece euro pragul de 5 lei? Răspunsul consilierului BNR
„Eu pot să răspund la această întrebare în felul următor: privind la trecut, cursul acesta de 4,9 lei/euro este de multă vreme. Sunt ani buni de când mergem cu acest curs, iar în fiecare an se pune această întrebare: ‘sunt adevărate prognozele că euro va depăşi pragul de 5 lei?’. Pot să vă spun că, de la criza care a izbucnit în anul 2008 şi până în prezent, leul s-a depreciat cu vreo 90 de bani, în atâţi ani. Este nu un semnal ci o realitate că sistemul bancar din România este puternic, iar argumentele sunt foarte simple: în primul rând, anul acesta, 2022 şi anul anterior, 2021 – ani în criză, cu inflaţie mare în toată lumea, cu probleme mari peste tot – sistemul bancar din România are cele mai bune rezultate din ultimii 30 de ani.
Iar aceste rezultate se văd aşa: în solvabilitate, în lichiditate, în asigurarea de credite, precum şi în faptul că dobânzile sunt rezonabile în România, în raport cu factorii care determină creşterea dobânzilor în toată lumea. Sigur că sunt şi critici care vin şi spun că dobânzile sunt cele mai mari din lume – spun ei – în România. Nu sunt cele mai mari din lume. Bineînţeles, însă, că în Uniunea Europeană sigur nu ne putem compara cu Germania, cu Franţa, cu Olanda, cu Danemarca – ţări care au situaţii financiare foarte bune”, a declarat Adrian Vasilescu.