Marți, 31 mai, în ședința ordinară a Consiliului Local Tulcea, s-a votat „Bilanțul termoenergetic pentru sistemul de alimentare cu energie termică din municipiul Tulcea” pentru anul 2020.
În fapt, consilierii locali au luat cunoștință de auditul efectuat în anul 2020 la Energoterm și l-au aprobat, astfel încât compania primăriei să-și poată deduce pierderile tehnologice, în conformitate cu legislația actuală.
Dacă votarea acestui bilanț era o necesitate, datele prezentate în raport ar trebui să pună pe gânduri pe toată lumea și mai ales pe cei care conduc în acest moment orașul, care ar trebui să găsească o soluție pentru viitor.
Pierderi enorme la producere și la distribuție
Problema furnizării energiei termice și a apei calde în municipiul Tulcea nu este una apărută ieri și care să poată fi rezolvată în timp scurt. Trebuie recuperați foarte mulți ani în care nu s-a făcut absolut nimic pentru rezolvarea acestei probleme, ba, mai mult, Energotermul a fost ținut în viață cu subvenții masive și prin îngreunarea modului în care cetățenii se puteau debranșa de la sistemul centralizat de încălzire.
Lipsa de investiții și de viziune, probabil și lipsa banilor necesari, au dus până în punctul de astăzi, când, din cauza mai multor factori, Energoterm funcționează cu un grad de ineficiență extrem de ridicat.
Problema nu se limitează doar la pierderile de energie termică în timpul transportului către consumator prin rețeaua de țevi învechite, ci și la eficiența producerii energiei.
Astfel, pierderile evidențiate de bilanțul termoenergetic real sunt de 29,03 % la producerea energiei în CAF și de 27,36% la producerea energiei în CT-uri. În bilanțul termoenergetic tehnologic, pierderile la producere arată ceva mai bine: 14,5% la CAF. și 14,46% la CT-uri.
Acestea sunt doar pierderile care intervin la producerea energiei termice, ele fiind completate de pierderile din rețeaua de transport și din rețeaua de distribuție.
Energia termică produsă de CAF intră în rețeaua de transport, de unde nu se distribuie direct către consumatori. Acolo, pierderile sunt de 12,5% în bilanțul real și 6,11% în bilanțul tehnologic.
Apoi, energia termică, atât cea produsă de CAF, cât și cea produsă de centralele de cvartal, intră în rețeaua de distribuție către consumator. Aici pierderile sunt de 10,08% conform bilanțului termoenergetic real sau 5,61 conform bilanțului termoenergetic tehnologic.
Un sistem supradimensionat și ineficient
Energoterm dă vina pentru ineficiența sa pe numărul mare de debranșări din ultimii ani și pe faptul că nici CAF(Cazanul de apăr fierbinte) și nici centralele de cvartal nu funcționează eficient sub o anumită capacitate de producție. De asemeni, rețeaua de transport și de distribuție sunt vechi, afectate fizic de vechime și, de aceea, ineficiente..
Cum prețul gazelor a crescut vertiginos chiar și înainte de începerea războiului din Ucraina, este greu de susținut o companie care, din start, are o eficiență de doar 70% în transformarea materiei prime în energie termică.
Energia termică produsă de CAF ajunge la consumatorul final cu pierderi de aproximativ 29% la producere și 20% la transport, iar energie termică produsă de CTC-uri ajunge cu pierderi de aproximativ 28% la producere și 10% la transport.
Cum piața gazelor naturale nu se află în scădere, ci dimpotrivă, prețurile cresc pe măsură ce se adâncește criza, perspectiva încă unui an în care abonații Energoterm vor plăti nu doar ceea ce primesc, și și între 40% și 50% pierderi, nu este deloc una îmbucurătoare. Din păcate, nu există o soluție rapidă pentru rezolvarea problemei.