Poate că locuitorii Tulcei nu știau, dar, în secret, visau la un festival moto organizat de către primărie. Nu de către vreo firmă sau de către vreo asociație , ci direct de către primărie. Atât de important este motociclismul pentru locuitorii municipiului Tulcea, încât primăria le-a ascultat doleanțele și le-a organizat festival de profil, din bani publici. Se îndeplinește, astfel, o altă promisiune din campania electorală. Poate că domnul primar Ștefan Ilie nu a și enunțat promisiunea atunci, dar probabil că a gândit-o și a pus-o pe lista de lucruri care trebui neapărat îndeplinite.

6 zile de parangheIlie

Zilele acestea, după o tură extrem de reușită de asfaltări pe strada Gării, primăria a anunțat programul pangheIliei din luna august.

 

Astfel, tradiționalele trei zile în care se sărbătorește ziua municipiului Tulcea s-au transformat în 6 zile.

Startul va fi dat de Iarmaroc Design Fair, care începe pe 12 august la Casa Avramide. Este prima din cele 6 zile de sărbătoare și singura în care nu este programat niciun concert.

Pe 13 august începe adevărata petrecere, cu un concert de forță, numai bun pentru o zi de sâmbătă. De aceea pe scena Tulcea Fest (că așa se cheamă mai nou „zilele orașului”) vor urca celebra trupă Taylor și legendarii Mandinga. Duminică seară, tulcenii se vor bucura de Jurjak și Ruby. Cine nu vrea să audă un playback de calitate de la Ruby, într-o seară de duminică?

Luni, de Sfânta Maria, organizatorii au pregătit recitaluri ale trupelor Pyroblast, Zagăn și Vunk. Mai bine de atât nici că se putea. Seara se va încheia cu un tradițional foc de artificii.

În aceeași perioadă, Baladele Deltei vor da spectacole, zilnic, în Piața Civică și în cartierul Dallas, în Piațeta Navaliștilor.

Dar asta nu înseamnă că pe 15 august se termină parangheIlia. Nu, nu. Aceasta continuă până în seara de 17 august inclusiv, cu festivalul Tulcea pe două roți. Care, de fapt, este acel mult-visat festival moto.

O îndelungată tradiție a motociclismului în Tulcea

Festivalul Moto a apărut de-abia anul acesta pe lista evenimentelor organizate direct de Primăria Tulcea. El a fost introdus pe șest pe această listă, în aprilie 2022, atunci când s-a votat „Statutul Municipiului Tulcea”. Brusc, de nicăieri, printre evenimentele organizate de către Primăria Tulcea prin Biroul Sport, Cultură, Relații Externe a apărut și „Festivalul Moto”, descris drept „o serie de concerte rock”, care ar urma să aibă loc anual în perioada iulie-august.

Acum, dacă festivalul este în statut, fiind aprobat de către consiliul Local în necunoștință de cauză, el trebuie neapărat organizat și, mai ales, trebuie cheltuiți banii din buget, că nu e ca și cum ne-am afla deja într-o criză economică extrem de vizibilă sau ca și cum datoria publică a municipiul ar fi de 41 de milioane de lei.

Dacă există cârcotași care contestă utilitatea acestui festival pentru motocicliști, ne vedem nevoiți să subliniem din nou faptul că este vorba despre tradiție.

Se știe că din cele mai vechi timpuri, cu sute de ani în urmă, tulcenii erau foarte atașați de motocicletele lor.

Pescarii din Tulcea se trezeau cu noaptea în cap, se urcau pe motociclete și plecau pe Dunăre, la pescuit. Primele atestări documentare ale motocicletelor pescărești datează din secolul XV. Este drept, în actele vremii sunt folosite cuvinte precum barcă sau lotcă, dar să nu ne lăsăm induși în eroare. Este de notorietate că, de fapt, barcă sau lotcă sunt doar eufemisme pentru motocicletă. Nu se putea folosi în clar cuvântul motocicletă pentru ca dușmanii să nu afle că locuitorii acestor locuri inventaseră deja motocicleta, cu sute de ani înaintea altora.

De fapt, ca să redevenim serioși, singura legătură cu tradiția acestui festival o are faptul că, tradițional, avea loc un festival moto la Luncavița, în perioada în care Ștefan Ilie era primar al localității. Acum festivalul s-a mutat la oraș, pe banii tulcenilor, așa cum a făcut și primarul Ștefan ParangheIlie.

Ar mai fi de notat că, în timp ce unele organizații ale motocicliștilor, precum Bikers for Humanity, își petrec week-endurile în acțiuni umanitare, unii motocicliști din Tulcea nu mai știu cum să pună mâna pe bani publici ca să organizeze două zile de băute pe plaja lacului Ciuperca.