Un nou pas făcut recent indică și mai clar faptul Rusia se pregătește de anexarea republicilor separatiste: rușii schimbă prefixul telefonic în Donețk și Lugansk.

Operatorii de telefonie mobilă din republicile autonome Donețk și Lugansk, vor trece la numerotarea rusă. Abonații operatorilor de telefonie mobilă din RPD și RPL vor primi prefixul rusesc +7, conform presei de stat din Rusia.

Comunicatul prin care se anunță că rușii schimbă prefixul telefonic în Donbas și Lugansk

Proprietarii de telefoane mobile din RPL primesc un număr suplimentar în codul sistemului de numerotare rusesc +7 959 la numerele lor de mobil +38 072”, a raportat Ministerul Comunicațiilor din RPL, potrivit TASS.

La utilizarea numerotării cu prefixul +7 959, numărul va corespunde numărului emis anterior al operatorului Lugacom, ținând cont de modificarea codului. În același timp, cardurile SIM nu vor trebui înlocuite. Folosind aceast număr, abonații pot efectua atât apeluri de ieșire, cât și de intrare, pot primi mesaje SMS, inclusiv în scopul autentificării pe portalul serviciilor publice al Federației Ruse, în rețelele de socializare și mesagerie instant”, a explicat ministerul.

Tarifele rămân neschimbate

O decizie similară de a trece la sistemul de numerotare rusesc +7 a fost luată în RPD, a declarat „conducătorul” republicii, Denis Pușilin.

Astăzi, abonații operatorului republican de telecomunicații Phoenix cu codul de numerotare +38071 vor primi un număr suplimentar în codul sistemului de numerotare rus”, a precizat liderul nerecunoscut al republicii Donețk

Noul număr se va potrivi cu cel actual cu ultimele șapte cifre: dacă a fost (+38071) 1234567, va deveni (+7949) 1234567. Dmitry Kim, șef adjunct al Ministerului Dezvoltării Digitale al Rusiei, a numit-o „o continuare logică a implementării acordurilor semnate anterior” privind prietenia, cooperarea și asistența reciprocă.

În acest moment se efectuează lucrări de testare pentru a oferi locuitorilor republicii acces rapid la sistemul de internet banking al băncilor rusești. Tarifarea și costul apelurilor vor rămâne la același nivel, a asigurat ministerul.

Donețk și Luhansk – unde se află și cât de bogate sunt

Donețk (fostul Stalino) este principalul oraș al bazinului minier Donbas, precum și unul dintre principalele centre metalurgice ale Ucrainei. Are două milioane de locuitori.

Luhansk (fostul Voroshilovgrad) este un oraș industrial, care are 1,5 milioane de locuitori.

Bazinul Donbas, care se învecinează cu Rusia, are rezerve imense de cărbune. Prezența vorbitorilor de limbă rusă acolo este legată în special de trimiterea de muncitori ruși după cel de-al Doilea Război Mondial în perioada sovietică.

Conflictul dintre forțele ucrainene și separatiștii din Donețk și Luhansk a izbucnit în urmă cu opt ani, în contextul anexării de către Rusia a peninsulei Crimeea.