În acest week-end, în zilele de 13, 14 și 15 mai, are loc, la Sulina, Parastasul Piraților Nepomeniți. Evenimentul, ajuns la a V-a ediție, a fost inițiat și este organizat în continuare de către un îndrăgostit de Sulina, Gelu Garlic.

Petrecerea începe în cimitir

Parastasul Piraților Nepomeniți este, probabil, cea mai surprinzătoare petrecere organizată, de ani buni, în Delta Dunării și în Dobrogea de Nord. De obicei, o petrecere însoțită de mâncăruri bune și muzicanți are loc în locuri ce nu au nici o șansă să-i întristeze pe participanți. Dar nu este cazul acestei petreceri, care începe în cimitir.

La fiecare ediție a Parastasului Piraților Nepomeniți, totul începe, deloc surprinzător, cu o slujbă de pomenire, care are loc în Cimitirul Comisiei Europene a Dunării. Cimitirul din Sulina este, însă, unul dintre acele locuri care, în ciuda numelui, nu te întristează, ci te captivează cu poveștile sale.

Dincolo de faptul că este un cimitir multietnic și multiconfesional, în el fiind îngropați, fără deosebire, creștini de toate confesiunile, musulmani și evrei, în partea estică se găsește vechiul Cimitir al Comisiei Europene a Dunării, iar fiecare piatră de mormânt are propria ei poveste.

Aici sunt îngropați, de la înființarea și până la dispariția Comisiei Europene a Dunării (1856-1938) toți cetățenii străini care au murit în Sulina în acea perioadă. Căpitani de navă ori simpli mateloți, diplomați, comercianți, membri ai unor familii nobile ori simpli funcționari, toți se odihnesc în pământul celui mai estic oraș de pe teritoriul României de astăzi.

După slujba de pomenire, tot în cimitir are loc și pomana. De obicei mâncarea este gătită în cazane mari, chiar acolo, iar din meniu nu lipsește, desigur, coliva.

Anul acesta, slujba de pomenire și pomana încep la ora 12.00, sâmbătă, 14 mai. 

Concert Mihai Mărgineanu & Band pe plaja din Sulina

De-abia după masa de pomenire participanții se vor muta pe plaja din Sulina, unde, mai târziu, va avea loc un concert al lui Mihai Mărgineanu și al band-ului său.

Petrecerea se va sfârși târziu în noapte, pe plajă, cu muzică și nelipsitele ingrediente ale unui astfel de eveniment.

Cei ce doresc să participe anul acesta la Parastasul Piraților Nepomeniți sunt așteptați în Sulina încă de vineri, mai ales ce care plănuiesc să se deplaseze cu una dintre navele Navrom. Delta.

Vineri, nava clasică pleacă din Tulcea la ora 13.30 și sosește la Sulina după 3 ore și jumătate/4 ore. Întoarcerea poate avea loc duminică dimineață, tot cu nava clasică, ce pleacă din Sulina la ora 7.00. Prețul unui bilet este de 18 lei pentru cei care au domiciliul în localitățile din Deltă sau în municipiul Tulcea, și de 46 de lei pentru toți ceilalți pasageri. Biletele pot fi achiziționate și online, de aici.

Căutarea comorii piratului Kontoguris

Tot sâmbătă are loc și ceea ce organizatorii numesc „cruciada căutării comorii” despre care legenda locală spune că ar fi agonisit-o și ascuns-o Gheorghios Kontoguris.

Gheorghios Kontoguris este singurul pirat înmormântat în cimitirul din Sulina, iar piatra sa de mormânt este sigura de acest fel din întreaga Europă pe care se află însemnele piraților, craniul cu două oase încrucișate.

Mormântul piratului Gheorghios Kontoguris, în cimitirul din Sulina

Kontoguris a fost un grec, născut în Kefalonia în 1838 și decedat în Sulina în 1871, la vârsta de 33 de ani. Câtă vreme a stat în Sulina, Kontoguris s-a ocupat cu jefuirea corăbiilor comerciale care doreau să intre pe Dunăre din marea Neagră.

Împreună cu banda sa, din care făcea parte și fratele lui, Grigoris, Gheorghios ademenea corăbiile spre mal folosind felinare legate între coarnele boilor. Văzând luminile, din larg, și confundându-le fie cu un far, fie cu luminile altei corăbii ce se legăna pe mare, navele se îndreptau spre acestea și sfârșeau prin a eșua în nisipul de la mal. Corăbiile devenea astfel vulnerabile și cădeau pradă piraților, care le goleau de tot ce era mai de preț.

Kontoguris, care a fost împușcat de către autorități în noaptea de 25 martie 1871, în timp ce încerca să jefuiască nava nepotrivită, ar fi lăsat în urma sa o imensă avere, pe care nimeni nu a găsit-o până acum.